ZOO Brno truchlí: Zemřel Bohumil Král (†79), v Praze dělal dokonce ředitele!

Bohumil Král

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. listopadu 2020 18:00

Dnes v ranních hodinách zemřel Bohumil Král, dlouholetý zaměstnanec Zoo Brno a bývalý ředitel Zoo Praha. První jmenovaná instituce o tom informovala v tiskové zprávě.

Bohumil Král se narodil 4. ledna 1941 v Praze, v roce 1963 dokončil studium na katedře systematické zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, v roce 1969 pak obhájil kandidátskou práci a v roce 1984 získal na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy titul RNDr.

V roce 1987 začal pracovat jako hlavní zoolog v Zoo Brno, v roce 1989 přešel do Zoo Praha, kde se v roce 1990 stal ředitelem. Koncem roku 1998 se vrátil do Zoo Brno, kde zaujal post zoologického ředitele. Navštívil přes 400 zoo po celém světě.

Byl také čestným členem Světové asociace zoo a akvárií, Unie českých a slovenských zoo a Euroasijské regionální asociace zooparků a akvárií. V roce 2014 byl vyznamenán za celoživotní práci pro české zoologické zahrady cenou „Bílý slon“. Ještě letos pracoval v Zoo Brno v útvaru zahraniční spolupráce.

"Přejeme hodně sil rodině a aspoň tímto děkujeme za všechno, co pro obě instituce udělal. A bylo toho opravdu dost, nesmazatelně se zapsal do historie a vývoje zoologických zahrad v ČR. Nesmírně si vážíme toho, že jsme mohli být jeho kolegové. Čest jeho památce!" uvedli jeho kolegové z brněnské ZOO.

Témata: Bohumil Král úmrtí ZOO Brno