Jaké budou letos Vánoce? Obchody jsou na covid připraveny, opatření se ale nerozvolní!

Obchody

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. listopadu 2020 14:32

Obchody jsou bezpečné a není zjištěno, že by znamenaly zvýšené riziko nákazy. Ačkoliv je prodavačů zhruba stejně jako učitelů, nemocných jich je asi 900, na rozdíl od 5000 pedagogů. Dnes to na tiskové konferenci řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Maloobchodníci podle něj za opatření proti koronaviru dosud zaplatili 4,8 miliardy korun. Spotřebovalo se mimo jiné 291.000 litrů dezinfekce a prodejci rozdali 12,4 milionu jednorázových rukavic.

Prouza upozornil, že lidé upustili od panických nákupů. Do obchodů ale chodí méně často a v mnoha případech nakupuje jen jeden člen domácnosti. Lidé také více platí kartou.

Na druhou stranu se ale snižuje ochota lidí respektovat opatření. Prodejci podle něj musejí řešit mnohem větší množství konfliktů.

S čím nesouhlasí je restrikce o omezení prodejní doby do 19:59 a zákaz maloobchodu v neděli. Tím podle něj vznikl chaos a lidé nekupují více v sobotu a pondělí.

Dodal, že s prodloužením nouzového stavu se dá počítat až do konce roku, protože vláda bude opatření uvolňovat opatrně a pomalu. Vánoce proto letos nebudou jako obvykle.

Nelze například počítat s tím, že si bude možné dát svařené víno či trdelník na trzích. Doporučil také nákupy vánočních dárků v předstihu.

Témata: Obchody Tomáš Prouza (ekonom)