Důchodci a příspěvek 5000: Kdo ho dostane, kdy a jak?

Čeští důchodci do budoucnosti s optimismem nehledí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. listopadu 2020 9:38 | Aktualizováno: 11. listopadu 2020 22:09

Všichni důchodci zřejmě dostanou jednorázový příspěvek 5000 korun. Dle slibu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové by ho měli obdržet ještě letos. Kdo na něj má nárok?

Příspěvek 5000 korun mají dostat starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Protože vláda s předlohou přišla před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů.

Maláčová příspěvek hájila rychlejším růstem cen i tím, že důchodci letos musejí kvůli koronavirové krizi kupovat roušky nebo dezinfekci. Opozice volala po systémových změnách v penzích včetně důchodové reformy.

O pětitisícový příspěvek nebudou muset důchodci a důchodkyně podle návrhu zákona sociální správu žádat. Nárok na mimořádné přilepšení by měli mít ti, kteří v listopadu budou nějakou z penzí pobírat a dál na ni budou mít nárok. Dávku 5000 korun by měli dostat stejně jako důchod, tedy na účet nebo složenkou. 

Příspěvek by mělo obdržet zhruba 2,89 milionu lidí. Nebude podléhat případné exekuci a nebude se zahrnovat do příjmů. Neměl by tak ohrozit pobírání dávek na bydlení či jiných sociálních podpor.

Občanští demokraté nakonec neprosadili zvýšení měsíčních důchodů o 1000 korun po 25 letech v penzi místo po dovršení 85 let věku, jako je tomu nyní. Návrh sice získal už dříve podporu sociálního výboru, sněmovního pléna už nikoli.

Témata: důchodci