Zimní počasí se pomalu blíží! Přijdeme kvůli covidu o lyžování?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. října 2020 6:00

Zima se pomalu blíží a tuzemská střediska se navzdory šíření koronaviru připravují na letošní sezónu. Investují však miliony korun do hygienických a bezpečnostních opatření.

Na virtuální tiskové konferenci to řekli ředitel Asociace horských středisek (AHS) Libor Knot a prezidentka asociace Kateřina Neumannová. Zároveň má asociace zpracovaný plán připravenosti a semafor bezpečnostních a hygienických opatření, která budou na horách platit, dodali.

Sada opatření, kterou asociace připravila, je založena na vládních nařízeních. Podle Neumannové je asociace také konzultovala s hygieniky z ministerstva zdravotnictví. "Přestože je pobyt na horách bezpečný, chceme poprosit i samotné návštěvníky, aby tato opatření dodržovali a nezapomínali na osobní odpovědnost. Naše zdraví leží v rukou všech," řekla.

Značení rozestupů bude u pokladen a nástupištích. Výjimky budou podle Knota pro členy jedné domácnosti a samozřejmě při sjíždění sjezdovky, dodal. Střediska budou samozřejmě zajišťovat dezinfekci vnitřních i vnějších prostorů, kabiny lanovek budou častěji větrat, počítají s kontrolou zakrytí dýchacích cest návštěvníků, které bude doporučováno. Lidé se dočkají nových možností on-line nákupů i plateb. Úpravy se dočká organizace v lyžařských školách i pojetí zábavních akcí, popsal ředitel AHS Libor Knot.

Pro bezproblémové fungování provozů je podle Knota také důležité, aby se na vládní úrovni sjednotila pravidla pro lanové dráhy a lyžařské vleky. "Zatímco lanové dráhy jsou hromadná doprava, lyžařské vleky jsou obyčejná provozovna. Aby tedy nedocházelo k situacím, že jedno zařízení bude zapnuté, druhé vypnuté," uvedl. Upřesněna by podle něj měla být také definice venkovního sportoviště, aby sjezdové tratě mohly fungovat v logickém celku.

Zástupci asociace dále upozornili, že v České republice je 98 procent lanovek otevřených a jízda je kratší než devět minut. Riziko nákazy je tak nízké. Sněhové podmínky a provoz jednotlivých areálů mohou lidé sledovat na portálu holidayinfo.cz. Státní agentura CzechTourism připravuje na portálu Kudyznudy.cz samostatný obsah věnovaný českým horám. Na konci října zde bude nově dostupné také sněhové zpravodajství, ceny permanentek a tipy, kam vyrazit na běžky nebo na brusle.

Témata: Zima lyžařské areály Lyžování