Karel Gott letos vyznamenání nedostane! Prezident Zeman kvůli epidemii ustoupil

Miloš Zeman během předávání státních vyznamenání.

Autor: stars24.cz, ČTK

22. října 2020 11:30

Slavnostní akt udělování státních vyznamenání se letos 28. října na Pražském hradě konat nebude. Prezident Miloš Zeman ocenění vybraným osobnostem udělí, předá jim je ale kvůli epidemii nového koronaviru až příští rok.

Vyhověl tak návrhu ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO). Na tiskové konferenci to dnes řekl kancléř Vratislav Mynář. V Česku platí přísné opatření kvůli pandemii nového koronaviru.

Podle dostupných informací měl být letos in memoriam oceněn legendární zpěvák Karel Gott, od jehož skonu uplynul počátkem října rok. 

Vážím si toho, že pan prezident dal na mé doporučení a předávání státních vyznamenání 28. 10. zrušil.

— Roman Prymula (@profesorPrymula) October 22, 2020

Zeman chtěl původně oslavy státního svátku v omezené míře zachovat. Jejich zrušení považoval za urážku státního svátku. Proti konání akce se vyslovila například část opozice. Poukazovala na symboliku toho, že by se slavnostní akt konal v době přísných protiepidemických opatření. Hrad již dříve avizoval zrušení recepce, která měla po udílení vyznamenání následovat.

Vláda od čtvrtečních 06:00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou.

Témata: Miloš Zeman státní vyznamenání Roman Prymula Karel Gott