Česko zasáhly povodně! Kvůli stoupající Opavě musí evakuovat občany!

Hasiči zasahují během povodní. (14.10.2020)

Autor: stars24.cz, ČTK

14. října 2020 18:05

Noční déšť rozvodnil řeky na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Třetí, nejvyšší povodňový stupeň, tedy ohrožení platil před 14:00 na 17 místech, kolem 10:00 jich bylo o pět méně. Další více než třicet měřicích stanic hlásila podle údajů na webu hydrometeorologů druhý stupeň. Voda zaplavila silnice, pole, zahrady a sklepy.

V kravařské části Dvořisko na Opavsku vedení města připravuje evakuaci asi stovky domů, protože tam hrozí vylití řeky Opavy. Nicméně na jiných místech hladiny řek dopoledne již kulminovaly, případně začaly klesat.

Hasiči evidovali kvůli počasí od půlnoci do 7:00 podle informací na twitteru přes 200 výjezdů, zejména v Moravskoslezském, Pardubickém, Zlínském a Olomoucké kraji. Další desítky případů jim přibyly v dalších hodinách. Nejčastěji stavěli hráze z pytlů s pískem, odčerpávali vodu, odstraňovali větve a stromy polámané od silného větru nebo uvolňovali ucpané propusti.

V noci podle ČHMÚ pršelo v celé zemi. Největší úhrny, od 30 do 60 litrů vody na metr čtvereční, zaznamenali meteorologové v severovýchodní polovině země a na Českomoravské vrchovině. Nejvíce, přes 90 litrů vody na metr čtvereční, napršelo v Jeseníkách. Postupně mají srážky v zasažených oblastech slábnout a mají se přesouvat k severozápadu, zejména do Krušných hor. Varování před deštěm a rizikem záplav zůstává v platnosti pro většinu České republiky s výjimkou jihozápadu.

#VYSTRAHA Rozšiřuje územní platnost výstrahy na vydatný déšť, novou sněhovou pokrývku a povodňové jevy. Vlivem množství srážek a nasycenosti půdy dochází až ke 3. stupni povodňové aktivity. Sledujte https://t.co/EEh5QxnJea pic.twitter.com/35JIQoD9IB

— Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) (@CHMUCHMI) October 14, 2020

K nejpostiženějším regionům patří sever Moravy a Slezsko. V Moravskoslezském kraji na třetí stupeň povodňové aktivity vystoupala například hladina Polančice v Polance, Seziny v Bravanticích, Bílovky ve Velkých Albrechticích a Bílovci, Odry v Odrách a Opavy v Držkovicích a Krasovce v Radimi. Vylití Odry hrozí i v kravařské části Dvořisko na Opavsku a vedení města nabízí lidem možnost evakuace. Starostka Monika Žídková si ale myslí, že zájem o ni bude mít málo lidí.

V Olomouckém kraji platí nejvyšší povodňový stupeň na Bečvě v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku, na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. Bečva stále stoupá, naopak hladina Třebůvky už stagnovala. Podle Povodí Moravy se voda zatím rozlévá mimo zastavěná území. V terénu jsou však hasiči, evidují desítky událostí. Částečně byl zatopen mimo jiné železniční podjezd v Buku na Přerovsku. Zavřená zůstává silnice i mezi Turovicemi na Přerovsku a Prusinovicemi na Kroměřížsku.

Na jihu Moravy vystoupala na nejvyšší povodňový stupeň říčka Velička ve Strážnici, Bělá na přehradě v Boskovicích a Morava ve Strážnici. Také hasičům v Jihomoravském kraji počasí přidělalo práci, podle mluvčího Jaroslava Mikošky ale neevidovali žádnou větší událost. Většinou odčerpávali vodu ze sklepa nebo čistili propusti či stavidla.  

Vytrvalý noční déšť rozvodnil toky také ve Zlínském kraji. Hladina říčky Bystřičky nad přehradou se ráno dostala na třetí povodňový stupeň, dopoledne už klesla na druhý. Ten platil i na dalších šesti místech v regionu. Na dvou místech v kraji voda zaplavila cesty.

Na stupeň ohrožení vystoupala také Svratka v Dalečíně v severovýchodní části Vysočiny. Jinde se Svratka drží na druhém povodňovém stupni - pohotovost.

Vzestup řek a potoků postihl také Pardubický kraj, kde se na nejvyšší stupeň dostala Novohradka v Luži, Jevíčka v Chornicích, Třebůvka v Hraničkách a Mezihoří a Doubrava v Pařížově. Rozvodnily se i další toky v regionu, voda se začala výlevat z břehů a některé silnice jsou kvůli tomu neprůjezdné.

V Královéhradeckém kraji zvedly v noci silné deště hladiny Stěnavy na Náchodsku a Divoké Orlice v Orlických horách. Hasiče v kraji zaměstnaly i stromy polámané větrem a sněhem, řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová. "Ve většině případů zasahovaly jednotky na Trutnovsku v horských oblastech. Nebylo výjimkou, že v jednom místě spadlo několik stromů najednou," dodala.

V menší míře postihly následky deště sever Čech. Na třetím stupeň vystoupaly Smědá a Řasnice ve Frýdlantském výběžku a voda tam zaplavila silnici III. třídy z Boleslavi do Černous. I zde situaci komplikoval silný vítr, kvůli kterému nejezdí od rána kabinová lanovka na Ještěd.

Témata: Povodně Počasí