Špatná zpráva pro pracující Čechy! Jak to bude s průměrnou mzdou?

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

28. září 2020 17:22

Průměrná mzda v letošním roce i příštím roce po zohlednění inflace podle odhadů ministerstva financí klesne. Letos by měla průměrná hrubá mzda dosáhnout 34.682 korun a příští rok 35.006 korun. Reálný pokles by tak měl být letos o 1,6 procenta a příští rok o 0,9 procenta.

Nominálně by měla průměrná mzda letos i příští rok mírně růst. Vyplývá to z aktuální zářijové prognózy zveřejněné ministerstvem financí.

Loni průměrná mzda po zohlednění inflace podle údajů v prognóze stoupla o 3,5 procenta na 34.111 korun. Nominální růst tak činil 6,4 procenta.

"Kromě negativního dopadu ekonomické recese se do vývoje průměrné mzdy promítá struktura propouštěných zaměstnanců. Odchod hůře placených a méně kvalifikovaných pracovníků, k němuž v současné době nejspíše dochází ve zvýšené míře, pokles průměrné mzdy tlumí," uvedlo MF. Podle něj by navíc nominální růst mzdy mělo podpořit i navýšení platů ve veřejné sféře.

V letech 2022 a 2023 by se podle výhledu ministerstva měla průměrná mzda vrátit k růstu i v reálním vyjádření. V roce 2023 by se tak průměrná mzda měla přiblížit podle odhadů hranici 37.000 korun.

Témata: Mzdy peníze Ministerstvo financí