Zavření škol? Takhle ředitelé reagovali na návrh Prymuly!

Roman Prymula (epidemiolog)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. září 2020 10:58 | Aktualizováno: 26. září 2020 22:03

Na některých školách v Česku měli žáci a studenti v pátek ředitelské volno a do školy nešli. Podle Asociace ředitelů základních škol vyhlásilo volno asi 15 procent základních škol.

Zavřeny byly i některé střední školy, zatímco z mateřských škol nejspíš žádná. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v úterý ředitele škol vyzval, aby páteční uzavření zvážili. Vznikl by tak spolu s pondělním svátkem čtyřdenní víkend a podle Prymuly čas na útlum epidemie koronaviru. Některé školy místo pátku zůstanou zavřené v úterý.

Většina škol ale k udělení ředitelského volna nepřistoupila a důvodů mají podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého několik. Ředitelé si chtějí volno šetřit na dobu, kdy ho budou opravdu potřebovat, za rok mohou mít takových dnů pět. Jako další důvod zmínil Černý i tlak rodičů nebo námitku ředitelů, že by bylo lepší o uzavření škol rozhodnout centrálně.

Podle odhadu Pedagogické komory ČR neotevřelo deset až dvacet procent škol. Jde zejména o pražské a středočeské školy, tedy školy z regionů, které jsou koronavirem silně postiženy. Podle prezidenta komory Radka Sárköziho některé školy volno budou mít až v úterý a jiné až v pátek 2. října kvůli volbám. Školy jsou často využívány jako volební místnosti.

Podle ministerstva školství je nyní v Česku kvůli výskytu koronaviru zcela uzavřeno přes 70 škol a dalších 490 má v karanténě minimálně jednu třídu. Už týden platí ve školách v celé republice povinnost nosit roušky i při výuce ve třídách, a to pro druhé stupně základních škol, střední a vysoké školy. Předtím byly roušky povinné jen ve společných prostorách, tedy hlavně na chodbách a toaletách. Povinnost mít zakrytý nos a ústa se nevztahuje třeba na hodiny tělocviku, zpěv nebo hru na dechové nástroje.

Témata: Školství Roman Prymula Školství