Praha zavírá některé školy, začne se učit distančně!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

18. září 2020 12:20 | Aktualizováno: 18. září 2020 13:12

Na vysokých školách v Praze bude příští týden zavedena distanční výuka. Praha bude mít na mapě regionů podle rizika nákazy novým koronavirem červenou barvu, uvedl dnes primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Hygieniky se mu zatím nepodařilo přesvědčit ke stejnému kroku v případě středních škol.

Praha spolu s hygieniky tento týden rozhodla o nošení roušek i při vyučování. Ministerstvo zdravotnictví je následně ode dneška zavedlo pro celou zemi. V metropoli je nemocí covid-19 postiženo podle čtvrtečního vyjádření ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové 29 škol a pozitivních je dohromady na tři desítky dětí a učitelů.

"Praha bude na semaforu červená. Dohodli jsme se s hygieniky, že v průběhu příštího týdne zavedeme distanční výuku ve všech pražských středních a vysokých školách. Když jsem to navrhoval na začátku týdne, nebyla na tom bohužel ještě shoda," uvedl nejprve Hřib na twitteru.

Korekce: Hygiena nakonec nesouhlasí se zavedením distanční výuky na středních školách. Bude jen na VŠ. Já osobně si ale stojím za tím, že by to tak mělo být.

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) September 18, 2020

"Hygiena nakonec nesouhlasí se zavedením distanční výuky na středních školách. Bude jen na VŠ. Já osobně si ale stojím za tím, že by to tak mělo být," opravil se po několika desítkách minut pražský primátor. 

Praha je epidemií nejhůře postiženým regionem v Česku. Vedení města proto mimo jiné chystá tři nová odběrová místa pro testování na koronavirus. Budou v první a šesté městské části. Praha se potýká s nedostatečnou kapacitou odběrových míst, nyní činí 6600 odběrů denně. Po přestávce se v září rovněž začala scházet bezpečnostní rada. Nyní jedná zhruba v dvoutýdenních odstupech.

Nemoc se ale rychle šíří i v dalších regionech. Ministerstvo zdravotnictví proto nařídilo ode dneška nosit roušky ve školách, s výjimkou prvního stupně základních škol, i při výuce ve třídách. Výjimkou je tělocvik, zpěv nebo hra na dechové nástroje. Všechny restaurace a bary musí být od soboty uzavřeny mezi půlnocí a šestou hodinou ranní.

Témata: Praha Zdeněk Hřib Školství