Zeman má rakovinu, napsal. Teď se musí omluvit a platit

Miloš Zeman

Autor: stars24.cz, ČTK

12. září 2020 15:34 | Aktualizováno: 13. září 2020 14:03

Bývalý radní městské části Brno-střed Svatopluk Bartík se musí omluvit prezidentu Miloši Zemanovi za výroky, že má Zeman rakovinu. Rozhodl o tom Městský soud v Brně, podle kterého to bylo nepravdivé tvrzení.

Bartík zároveň musí zaplatit prezidentovi 250.000 korun. Prezidentská kancelář požadovala omluvu a pět milionů. Bartík tvrzení o rakovině napsal na sociální síť facebook před prezidentskými volbami, ve kterých Zeman obhajoval mandát. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Soudce Radek Malenovský uvedl, že Bartík musí do tří dnů od právní moci rozsudku zaslat Zemanovi doporučený dopis ve znění, že se omlouvá Zemanovi za újmu způsobenou na jeho důstojnosti, vážnosti, cti a soukromí tím, že na svém profilu zveřejnil 7. listopadu 2017 nepravdivé informace.

Bartík navíc nechtěl říct, odkud informaci o nemoci prezidenta má, protože chtěl chránit zdroj. Soudce uvedl, že po dokazování převážil zájem na odhalení zdroje před jeho utajením. Soud dospěl k závěru, že informace byla smyšlená.

Témata: Miloš Zeman Svatopluk Bartík