Vrut v pneumatice způsobil tragickou nehodu na D1

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

2. září 2020 18:23

Policisté odložili případ loňské nehody cisterny a čtyř osobních aut na dálnici D1 na Benešovsku, při které jeden člověk zemřel a dalších osm bylo zraněno. Příčinou byl náhlý defekt na pneumatice cisterny, kvůli němuž se nákladní vozidlo stalo neovladatelné, informovala dnes ČTK mluvčí benešovské policie Veronika Čermáková. Řidič podle kriminalistů situaci nemohl nijak ovlivnit.

Hromadná nehoda se stala 13. října večer na 49. kilometru ve směru na Brno. Cisterna s palmovým olejem se převrátila na bok přes oba jízdní pruhy a začala hořet. Narazila do ní čtyři osobní auta, která se také vzňala. Řidič jednoho z osobních aut uhořel.

Vyšetřovatelé si nechali zpracovat několik znaleckých posudků, mimo jiné odborné vyjádření z Kriminalistického ústavu Praha, znalecký posudek analýzy dopravní nehody z ČVUT Praha a odborné vyjádření Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. Ze znaleckých zkoumání vyplynulo, že na jízdní soupravě explodovala přední pneumatika. Cisterna poté vybočila doleva, převrátila se na pravý bok a narazila do středových svodidel.

Příčinou úniku vzduchu z pneumatiky a následné exploze byl podle kriminalistů vrut šroubu, který pneumatiku propíchl. "To vedlo k poškození pneumatiky bez možného vlivu řidiče, které způsobilo dopravní nehodu jízdní soupravy. Po roztržení pneumatiky kola se stalo nákladní vozidlo neovladatelné. Po havárii jízdní souprava vytvořila náhlou a neočekávanou překážku a ostatní řidiči nemohli střetu s ní zabránit," uvedla Čermáková.

Vyšetřovatel proto podle ní dospěl k závěru, že příčinou dopravní nehody byl náhlý defekt pneumatiky, který jeho řidič nemohl nijak korigovat. Rozhodl se věc podle trestního řádu odložit, neboť v případu nejde o podezření z trestného činu.

Témata: Nehody aut Nehody kamiónů Dopravní nehody