Důchodci dostanou 5000. Proč vlastně?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. srpna 2020 9:00 | Aktualizováno: 29. srpna 2020 22:02

Senioři a seniorky by měli letos v prosinci dostat mimořádný příspěvek k důchodu 5000 korun. Stejnou částku by měli obdržet i lidé s invalidní a pozůstalostní penzí.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) původně podala návrh na jednorázový bonus pro důchodce 6000 korun. "My tomu říkáme rouškovné a pevně doufám, že se nám to podaří schválit," tvrdila Maláčová. 

Premiér Andrej Babiš ale řekl, že příspěvek nemá souvislost s virem a není to rouškovné. Jan Hamáček zdůvodnil mimořádnou podporu růstem cen. Na seniory dopadl víc než na ostatní. Index spotřebitelských cen se v červenci v Česku meziročně zvedl o 3,4 procenta, seniorům pak o 3,9 procenta.

"Naši důchodci, kteří tady 60 let budovali naši zemi a klíčovou infrastrukturu, si to (příspěvek) zaslouží. Jejich životní náklady stoupají," uvedl Babiš.

Premiér zmínil, že by od ledna zákonná valorizace měla činit v průměru 848 korun. Výdaje na penze to příští rok zvedne o 32,5 miliardy korun. Koalice původně zvažovala, že důchodci dostanou přidáno od ledna víc, než nařizuje zákon. Zvedlo by to ale výdaje nejen příští rok, ale i ve všech dalších letech. Důchodový systém je nyní v propadu. Za první pololetí se deficit blížil 14 miliardám korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) k mimořádnému příspěvku k důchodu řekla, že je to politická dohoda. Potvrdila, že v součtu jde o 15 miliard korun. "Rozpočet se zatím vyvíjí z hlediska příjmové strany docela dobře, já to sleduji každý den. To znamená, že máme tady jakýsi prostor," řekla novinářům při dnešní návštěvě Vysočiny.

Témata: důchodci důchody