Kvalita vody a koupaliště? Situace se horší!

Jezero, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. srpna 2020 12:04

Kvalita vody v některých rybnících a přírodních koupalištích v Česku je už ke konci prázdnin horší. Důvodem je hlavně zvýšené množství sinic.

Na severozápadě Čech hodnotí hygienici jako nevhodnou ke koupání vodu v Nechranické přehradě v kempu U Hráze. Ze strany od Tušimic se ale lidé mohou v přehradě koupat bez obav.

Ve středních Čechách by se milovníci vodních sportů měli vyhnout písníku v Bakově nad Jizerou. Kvůli masivnímu výskytu sinic dostal od hygieniků druhé nejhorší hodnocení na pětibodové škále.

Na Liberecku je na stupni čtyři, tedy nevhodné ke koupání, od začátku sezony koupaliště v Chrastavě u Liberce. Tam jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě vody ve Vítkovském potoce, který koupaliště napájí.

Na Vysočině je ke koupání nevhodná přehrada Trnávka na Pelhřimovsku, a to kvůli znečištění vody sinicemi a chlorofylem. Zákaz koupání hygienici prodloužili v rybníku Kachlička u vsi Skála na Havlíčkobrodsku. Naopak V rybníku Rosnička na Svitavsku se od posledního měření voda zlepšila a lze se v něm koupat.

Hodnocení nevhodná ke koupání obdržela vodní nádrž Brušperk na Frýdecko-Místecku, kde byla potvrzena přítomnost cerkárií vyvolávajících onemocnění cerkáriovou dermatitidou. Obdobná situace přetrvává i na všech koupacích místech Těrlické přehrady na Karvinsku. Vyloučit riziko vzniku onemocnění cerkáriovou dermatitidou nelze rovněž po koupání ve Vrbickém jezeře.

Vodu nevhodnou ke koupání hygienici odhalili v přírodním koupacím biotopu v Modré na Uherskohradišťsku. Od půlky srpna je proto koupání v něm pozastaveno. Minulý týden se projevilo mikrobiologické znečištění i v biotopu v Prostřední Bečvě. Na dnešek tam proto naplánovali čištění a výměnu vody.

Zákaz koupání kvůli masivními přemnožení sinic stále platí v rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku. "V kvalitě vody v rybníku Pod hradem nedošlo k zásadním změnám," řekla krajská hygienička Pavla Svrčinová. V Nové Pláni u pláže Slezské Harty přetrvává zhoršená kvalita vody kvůli sinicím. "Voda zde představuje zdravotní riziko pro vnímavé jedince - malé děti, těhotné ženy, alergiky. Pro tyto skupiny platí doporučení osprchovat se po koupání nejlépe v pitné vodě," dodala Svrčinová.

Témata: Koupaliště Voda Jezera