Roušky na veřejnosti: Kde je aktuálně povinné jejich nošení?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. července 2020 11:20

Česko hlásí neustále rostoucí počty nakažených novým typem koronaviru. Z tohoto důvodu byla v některých oblastech vyhlášena povinnost nosit roušky. Jinde se naopak kvůli mírnící se nákaze ruší.

Hygienici nezaznamenali další nárůst počtu nakažených ve Vlčnově na Uherskohradišťsku, kde se v uplynulých dnech rozšířil covid-19. Nemoc potvrdily testy u osmi obyvatel obce, počet nakažených se o víkendu nezměnil.

Lidé by měli roušky nosit také venku, a to v případě, že není možné dodržet rozestup 1,5 metru. Součástí nařízení je dále zákaz návštěv v zařízeních sociálních služeb. Hygienici vyzvali majitele obchodů, zdravotních a sociálních zařízení a dalších běžně přístupných vnitřních prostor, aby je průběžně dezinfikovali.

Hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření ni a celý Moravskoslezský kraj. Do té doby omezení platila právě jen na Karvinsku, kde je největší ohnisko nákazy v regionu, a také v okrese Frýdek-Místek.

V kraji se tak znovu musí nosit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Omezení se týkají i návštěv v nemocnicích či domovech seniorů, provozu restaurací a barů, hromadných akcí i takzvaných pendlerů. 

Situace se naopak zlepšila na Kutnohorsku, kde už není potřeba nosit roušky ve vnitřních prostorách. Mimořádná opatření byla vyhlášena před týdnem kvůli ohnisku covidu-19 v Církvici. Nárůst počtu nakažených je už minimální. Za posledních sedm dní je to necelých 11 případů na 100.000 obyvatel.

Nadále také platí povinnost nosit roušky v nemocnicích, domovech seniorů a dalších vybraných sociálních zařízeních. Rovněž i cestující v pražském metru mají za povinnost nosit ochranu obličeje.

Témata: Zdravotnické roušky