Velehrad 2020: Ocenění od biskupů získala Vaculovičová či Janšta

Dominik Duka a národní povodňový koordinátor Charity ČR Martin Zamazal

Autor: stars24.cz, ČTK

6. července 2020 16:24

Zakladatelku mezinárodního festivalu současného umění s duchovním zaměřením Forfest Zdeňku Vaculovičovou, jáhna Josefa Janštu, spoluzakladatelku Hnutí pro život Sylvu Bernardovou a národního koordinátora Charity ČR pro mimořádné události Martina Zamazala ocenili ve Velehradě na Uherskohradišťsku zástupci České biskupské konference (ČBK). Biskupové tradičně předávají ocenění o velehradské pouti.

Houslistka, učitelka hudby, dirigentka a skladatelka Vaculovičová dostala Řád sv. Cyrila a Metoděje, se svým manželem založila občanské sdružení Umělecká iniciativa Kroměříž, které již řadu let pořádá festival Forfest.

Jašta dostal děkovné uznání ČBK za celoživotní literární činnost spojenou s formací a předáváním víry dětem a mládeži. Je autorem více než 30 děl pro děti a mládež, katechezí a článků do křesťanských periodik, stál také u zrodu časopisu pro ministranty Pueri Domini.

Bernardová a Zamazal dostali pamětní medaili, Bernardová za činnost pro ochranu života a ve prospěch církve, v rámci projektu Nesoudíme. Pomáháme nabízí pomoc ženám, které čekají dítě a okolí nebo okolnosti je nutí k potratu. Zamazal působil v Čečensku, angažoval se v pomoci Charity při balkánské krizi, působil i na Haiti po zemětřesení. Při epidemii koronaviru pomáhal zabezpečit pracovníky charit ochrannými prostředky.

Ocenění získaly osobnosti na konci dnešní slavnostní mše, která završila oslavy příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Témata: Velehrad Martin Zamazal