Žáci si převzali vysvědčení. Vrátí se do školy v září v rouškách?

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

30. června 2020 17:52

Vysvědčení dnes rozdaly základní a střední školy, které s tím počkaly až na oficiální konec školního roku. Někde ho žáci díky ředitelskému volnu dostali už v pátek, například děti z pražské Základní školy Petra Strozziho si pro něj ale přišly až dnes.

Prvňákům tam předal vysvědčení ministr školství Robert Plaga (ANO). Novinářům řekl, že školy zvládly situaci kolem koronaviru skvěle. Předpokládá, že při příznivém vývoji epidemie by se v září mohly děti do škol vrátit bez roušek.

Podle Plagy bylo druhé pololetí školního roku naprosto nestandardní a zejména pro prvňáčky mohlo být velmi zvláštní. "Myslím si, že na to, co se dělo, tak to celý vzdělávací systém České republiky zvládl skvěle," řekl.

Ve třídě 1.B pomohl učitelce Lýdii Slezákové rozdat vysvědčení a pochvaly pro děti i rodiče. Připomněl, že měl letos sám dceru v první třídě. Dětem popřál, aby si užily pěkné prázdniny. "Doufám, že stav druhého roku u vás bude už víceméně normální," řekl. "Předpokládám, že podzimní start, pokud se to dál bude vyvíjet tak dobře, jak se to vyvíjí, a bude se dařit lokalizovat ohniska (covidu), tak by ve většině území měl být bez roušek," dodal.

Podle něj bude zřejmě potřeba ve školách dál zachovávat některá zvýšená hygienická opatření jako třeba dezinfekci rukou, ale školy by se v případě zvýšeného výskytu nákazy novým koronavirem měly zavírat už jen lokálně. "Pevně doufám, že ta doba, kdy jste nemohli chodit do škol a nemohli se tu potkávat, tak že už nenastane," uvedl. Doplnil, že ministerstvo chce v srpnu upřesnit pro školy pokyny k tomu, jak by měly postupovat při šíření covidu.

Účast na předávání vysvědčení byla dnes v souvislosti s opatřeními proti koronaviru dobrovolná, ale mohly se sejít celé třídy. Vysvědčení od ministra si převzalo 18 z 24 dětí, které do třídy běžně chodí. Do budovy školy vstupovali žáci s nasazenými rouškami, ve třídě je mohli sundat. V lavicích seděli po jednom.

Podobně jako v řadě jiných škol převzaly v ZŠ Petra Strozziho děti vysvědčení se známkami. Možnosti slovního hodnocení, ke kterému letos v souvislosti s mimořádnou situací kolem koronaviru vyzývalo i ministerstvo školství, využívaly školy podle zjištění ČTK spíše výjimečně. Podle Plagy není cesta ke slovnímu hodnocení jednoduchá. Není to podle něj možné učitelům nařídit. Známky podle něj vyžadují často i rodiče. "Já ale pevně věřím, že se prvky formativního hodnocení dále do soustavy dostanou," dodal.

Vysvědčení se dnes předávalo také například v Gymnáziu Nad Štolou v Praze 7 nebo v Masarykově střední škole chemické v Praze 1. I z těchto škol si žáci odnesli známky, nikoli slovní hodnocení. S ohledem na epidemiologickou situaci organizovalo vedení škol rozdávání vysvědčení tak, že si pro něj žáci z různých ročníků přišli se zhruba hodinovými rozestupy, aby se nesešli všichni najednou.

Témata: Školství Školství