Ovoce bude letos nedostatkové? Palírny alkoholu chystají náhradní plán!

Ovoce, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

29. června 2020 18:29

Na výrazně nižší úrodu ovoce, která letos postihne většinu druhů, se chystá prostějovský lihovar Distillery Kleiner zaměřený na prémiové pálenky. Lihovar kvůli tomu bude muset sáhnout do svých zásob kvasu z loňského roku. Naopak dobrá by letos měla být úroda švestek. ČTK to sdělil Michal Šoman z prostějovské Palírny U Zeleného stromu, pod kterou ovocný lihovar Distillery Kleiner spadá.

Podle Šomana bude letos málo hlavně meruněk, kterým se loni naopak mimořádně dařilo. Letos je ale příroda nešetřila. "Krátce po vykvetení mnoho odrůd spálily mrazy. Daří se jen pozdnějším," uvedl Šoman.

V těchto týdnech se podle něj také rozhoduje o tom, jaká bude nakonec úroda višní. Tomuto ovoci totiž nevyhovuje příliš mnoho deště, protože višně pak praskají. Dešťové srážky ale byly v červnu zatím nadprůměrné.

"Každý rok musíme počítat s tím, že může přijít slabší ročník, a se sklizní vždy pracujeme tak, jako by příští sezona nevyšla. Ovoce pro ultraprémiové pálenky z Distillery Kleiner vždy sbíráme alespoň na dvě sezony, abychom měli zásobu kvasu v případě jeho nedostatku," uvedl Šoman.

Odhadl, že budou letos v mimořádné kondici švestky. "Sady, v nichž je pěstujeme, jsou letos na úrodu bohaté. Loni je ve velkém poškodily bouřky a kroupy. To se v letošním roce naštěstí neopakovalo," podotkl Šoman. Dostatek by měl být i špendlíků, které v Distillery Kleiner využívají například na špendlíkovou pálenku Wild Pin.

Výrobce prémiových pálenek Distillery Kleiner loni přestěhoval svou výrobu z okrajové části Prostějova do Palírny U Zeleného stromu v centru města. Palírna U Zeleného stromu získala v roce 2017 v rodinném ovocném lihovaru Kleiner stoprocentní podíl a ve svém areálu pro něj vybudovala zázemí. Jeho součástí je expozice pro veřejnost.

Firma Palírna U Zeleného stromu vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. Roční produkce likérky činí zhruba 100.000 hektolitrů alkoholických nápojů. V roce 2012 firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova, kde už pět století funguje Palírna U Zeleného stromu.

Témata: Alkohol Ovoce