Povodně! Srážky rozvodnily řeky, déšť vytápí domy a silnice. Místy vyhlášen stav ohrožení!

Povodně na Olomoucku

Autor: stars24.cz, ČTK

21. června 2020 17:41

Pokračující srážky v Česku dnes dál zvedaly hladiny řek v některých regionech. Pro Chrudimsko, Pardubicko a Frýdlantsko meteorologové vydali i upozornění před extrémních stupněm nebezpečí záplav, řeky tam na několik místech stejně jako v sobotu vystoupaly na třetí, nejvyšší povodňový stupeň.

Voda zatopila louky, zahrady, silnice nebo garáže. K večeru by tam měl déšť už ale ustávat a hladiny by se měly vracet k normálu. Naopak dál pršet má na východě republiky, kde jsou řeky na řadě stanic už dnes na prvním nebo druhém povodňovém stupni.

Podle meteorologů má v oblasti vydatně pršet do pondělního poledne a zejména menší toky v Beskydech a Jeseníkách by mohly dosáhnout až na stav ohrožení.

Moravskoslezský kraj přitom silný déšť a rozvodněné řeky sužují několik dní. V sobotu v rozvodněné řece u Osoblahy na Bruntálsku zemřel muž. V řece plavalo také tělo ženy, kvůli nepříznivému počasí a silnému proudu policie ale pátrání po ní zatím nezahájila.

Při sjíždění Ostravice se dnes odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Jeden je v kritickém stavu, dva jsou v pořádku.

V Lubině na Novojičínsku se dnes vinou deště a podmáčené půdy sesunul kus svahu. Popadané stromy poškodily rozvody elektrické energie a ohrožují také přilehlé stavby, obyvatelé dvou rodinných domů byli evakuováni a devět domů je bez proudu.

V Čechách záplavy postihly zejména Liberecký a Pardubický kraj. Nadále tam prší, i když ne tak intenzivně jako v sobotu a stav ohrožení platí na Smědé na Frýdlantsku. Řasnice ve Frýdlantu během dne klesla na druhý stupeň. Nejhorší je situace v oblasti Višňové, kde voda zaplavila louky a pod vodou jsou i některé komunikace směrem do Předlánců. Neprůjezdná je také silnice na Černousy. Nikoho ale nebylo nutné evakuovat, lidé zůstávají doma.

V Pardubickém kraji se z koryta opět vylila řeka Novohradka v obci Luže na Chrudimsku, hranici třetího stupně překročila už ráno. Podle starostky Luže Veroniky Pešinové se spodní voda dostala do desítek sklepů. Po intenzivních deštích v okrese se znovu dostala z Podolského potoka voda i do skladu Správy státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce. Na rozdíl od minulého týdne ale ropné látky tentokrát ze skladu podle jeho zástupců neunikly.

V sousedním Královéhradeckém kraji rozvodněné řeky většinou už stagnovaly nebo začaly klesat. Druhý povodňový stupeň byl nadále na níže položené řece Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Na řadě dalších míst byly první stupně. Na ten vystoupalo také Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku. Druhý stupeň je na Mrlině ve Vestci na Nymbursku.

Na Moravě na třetí stupeň v noci na dnešek stoupla na Hodonínsku říčka Velička ve Velké nad Veličkou a později i ve Strážnici. Během dne hladina klesla a oba profily jsou na prvním stupni.

Obdobný vývoj byl i na řekách v Olomouckém kraji, zejména na Jesenicku a Přerovsku v noci kvůli vydatnému dešti opět stouply a ráno platil druhý stupeň, tedy pohotovost, na Černém potoce v obci Velká Kraš a na Vidnavce ve Vidnavě na Jesenicku. Odpoledne voda už opadla. V regionu ale stejně jako v Moravskoslezském kraji nadále platí výstraha před vydatným deštěm. V severní části kraje, kde se hladiny vodních toků zvyšovaly i v sobotu, má výstraha meteorologů vysokou prioritu.

Témata: Povodně řeky