Sebevrah ve vojenské nemocnici? Nešlo o první podobný případ!

Ústřední vojenská nemocnice Praha

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. června 2020 11:55

V jedné z čekáren Ústřední vojenské nemocnice v Praze Střešovicích se v sobotu odpoledne zastřelil muž. Nikoho z lidí, kteří byli v čekárně, nezranil ani je zbraní neohrožoval, přesto nešlo o první podobný případ.

Muž se rozhodl spáchat sebevraždu krátkou střelnou zbraní v čekárně urgentního příjmu, dostali kolem 16:00. V čekárně v tu chvíli bylo několik lidí, nikomu se ale nic nestalo. Podle zjištění kriminalistů muž zbraní nikoho ani neohrožoval.

Nejde přitom o první podobnou událost v Česku. K podobné události byli policisté přivoláni v dubnu do pražské motolské nemocnice, kde po střelbě zemřel pětasedmdesátiletý pacient. Podle tehdejšího vyjádření mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové to byl pacient s vážnou diagnózou a s největší pravděpodobností se zastřelil sám.

Sebevraždy v českých nemocnicích nejsou sice obvyklé, ale stávají se, nejčastější jsou případy skoků z oken. Snad nejznámější je případ spisovatele Bohumila Hrabala, který se začátkem roku 1997 zřítil z okna pražské nemocnice na Bulovce. Dodnes není jasné, zda to byla sebevražda nebo nehoda.

V září 2011 se zastřelil čtyřiačtyřicetiletý pacient v Havířovské nemocnici přímo v nemocničním pokoji.

Spíše ojedinělé jsou v Česku i případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic. Nejtragičtějším byla střelba v čekárně polikliniky ostravské fakultní nemocnice loni 10. prosince, kde dvaačtyřicetiletý střelec sedm lidí zabil, dva zranil a poté spáchal sebevraždu.

Loni v březnu ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady postřelil pacient dva lidi, jeden z nich následně zraněním podlehl. Na hematologické klinice střílel čtyřiasedmdesátiletý pacient, který se pohádal s dvěma muži, s nimiž ležel na pokoji. Střelec po činu odmítl vypovídat, policie ho poslala do vazby a začala trestně stíhat. Koncem dubna pachatel zemřel v pankrácké věznici.

Témata: sebevražda nemocnice Ústřední vojenská nemocnice Praha