Přechod na DVB-T2 bude pokračovat. Od kdy a kde Češi nenaladí starou TV?

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

19. června 2020 14:30

Přechod na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 po pauze způsobené epidemií koronaviru znovu odstartuje 8. července. Nejdříve začnou České Radiokomunikace vypínat vysílače v západních Čechách na vysílačích Cheb - Zelená hora a Jáchymov - Klínovec.

Posledním vysílačem, který se bude přepínat ze stávajícího standardu DVB-T na DVB-T2, bude potom vysílač Valašské Klobouky - Ploštiny. Přechod je tam naplánovaný na 29. října. Následovat budou jižní Čechy a jižní Morava.

"V podstatě dojde k prodloužení celého procesu o čtyři měsíce. Postup přechodu zůstává zhruba stejný, jen termíny se o čtyři měsíce posunou," uvedl generální ředitel ČRa Vít Vážan. Diváci České televize, kteří přijímají nový standard z přechodové sítě, již nebudou muset frekvence přelaďovat, část diváků komerčních televizí přelaďování z přechodové sítě na finální síť čeká.

O přerušení přechodu rozhodla v březnu kvůli šíření koronaviru vláda. V té době byla vypnutá asi třetina vysílačů velkého výkonu a polovina malých vysílačů.

Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere zůstává i v průběhu přechodu na DVB-T2 suverénně nejčastějším způsobem příjmu TV vysílání v Česku, využívá ho více než 55 procent domácností. "Výzkumy potvrzují, že přechod na nový vysílací standard nemá vliv na vysokou oblíbenost pozemního digitálního TV vysílání. To naopak prokázalo v průběhu pandemie svou důležitost v informování obyvatel. Jakýkoliv nárůst sledovanosti zvládá spolehlivě a bez výpadků a operativně umožnilo zařadit i nový kanál pro seniory ČT 3," dodal Vážan.

Přechod na DVB-T2 souvisí s nutností uvolnit část stávajících vysílacích frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G. Informace o novém harmonogramu přechodu na DVB-T2 najdou diváci na www.dvbt2overeno.cz, kde jsou i informace o certifikovaných přístrojích pro příjem DVB-T2 vysílání.

České Radiokomunikace dnes tak spustily pilotní vysílání NASA TV, a to v ultra vysokém rozlišení UHD. Diváci si program budou moci naladit ve finální DVB-T2 síti 23.

Témata: televize DVB-T2