Taxikáři blokovali Prahu: Takhle protestovali proti Uberu a má to být ještě horší

protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018) 11

Autor: Jan Novák, stars24.cz

9. února 2018 21:09

Řidiči taxi dnes druhý den po sobě na protest proti službám typu Uber několik hodin v koloně jezdili po magistrále v centru Prahy. Podle organizátorů se protestu zúčastnila zhruba tisícovka vozů, magistrát počet odhaduje na polovinu. Řidiči se sešli kolem poledne a od zhruba 14:30 do 17:30 jezdili tam a zpět po magistrále mezi Holešovicemi a Muzeem. Dopravu to výrazněji nezkomplikovalo, odpovídala běžnému stavu v pátek odpoledne. V pondělí odpoledne chtějí taxikáři akci zopakovat a vyzývají premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), aby za nimi přišel na Strahov jednat. Počítají s tím, že protesty by mohly mít razantnější průběh.

Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Viní stát z toho, že vůči ní nic nepodniká. Podle ministerstva dopravy se připravuje novela zákona, která podmínky pro taxi a služby typu Uber srovná. Hotová má být v horizontu týdnů. Podle místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolíny Venclové však taxikářům nejde o novelu, ale o to, aby úřady řešily aktuální porušování zákona ze strany řidičů Uber.

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes ČTK sdělilo, že jízdy řidičů v rámci platformy Uber zřejmě zprostředkovává jiná firma než ta, která k tomu před pěti lety získala v Česku platné živnostenské oprávnění. Skutečným zprostředkovatelem má být nizozemská Uber B.V. Ministerstvo dopravy tento týden Uber vyzvalo, aby si v Česku živnost založil. Firma podle svého vyjádření funguje v souladu s evropskou legislativou.

Taxikáři se dnes začali na parkovišti u strahovského stadionu scházet dopoledne. Ve 14:15 se kolona vozů vydala Chotkovými sady na nábřeží Edvarda Beneše a projela kolem úřadu vlády. Na Hlávkově mostu taxikáři najeli na magistrálu. Po zhruba třech hodinách se někteří vrátili na Strahov, kde akci zakončili.

Na rozdíl od čtvrtečního protestu akce zasáhla do páteční odpolední dopravní špičky, což podle Venclové nebyl záměr. Dle jejích slov to bylo dáno tím, že někteří řidiči jezdí v noci a potřebovali se dopoledne vyspat. Dopravní komplikace se ani tak neobjevily.

V pondělí taxikáři plánují další protest a chtějí pozvat k jednání na Strahov premiéra. Venclová dnes uvedla, že Babišovi zatím nevolala. Taxikáři podle ní budou v protestech pokračovat, i když tím riskují úbytek klientů. Lidé však podle ní začínají jejich argumenty chápat. Protože nejsou taxikáři spokojeni s tím, že tento týden zásadněji dopravu nenarušili, plánují razantnější postup. Mohlo by tak dojít například na blokádu.

Oproti čtvrtečnímu protestu se taxikáři omezili na jednu kolonu a zkrátili okruh. Situaci celý den sledovali policisté, rozestavění po trase protestu. Ve vzduchu kroužila také policejní helikoptéra. Žádné větší komplikace policisté nezaznamenali.

Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300 a vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Společnost Uber ve čtvrtek uvedla, že se snaží hledat s městem a dalšími institucemi řešení, které by vyhovovalo všem. Řidiči taxi protestovali v Praze proti Uberu už loni, přede dvěma lety pak úplně zablokovali magistrálu u hlavního nádraží.

Témata: taxikářů proti Uber (Praha 9.2.2018) protest Taxi Uber Praha