Protržená hráz rybníka na Chrudimsku se nepotvrdila! Bouřky tam zanechaly spoušť

Bouřky v Česku (13.-14.6.2020)

Autor: stars24.cz, ČTK

14. června 2020 15:35 | Aktualizováno: 14. června 2020 17:20

V Heřmanově Městci na Chrudimsku dnes po silných deštích přetekl Zámecký rybník a voda zaplavila nedaleký domov důchodců. Z něj hasiči evakuovali deset lidí. Původní informace o tom, že se hráz rybníka protrhla, se nepotvrdila. ČTK to řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Velká voda v regionu stále hrozí.

Novohradka v Luži na Chrudimsku před 15:00 dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Na Loučné na Svitavsku v Litomyšli a v Cerekvici nad Loučnou platil první povodňový stupeň.

Hladina Novohradky v Luži dnes po 16:00 dosáhla 226 centimetrů, zatímco v minulých dnech se pohybovala kolem 40 centimetrů. "Ještě žádné škody nestaly, ale jsme na hraně. Plníme pytle pískem a jsme všichni v pozoru," řekla ČTK starostka Luže Veronika Pešinová. Dodala, že všechny ohrožené lokality ve městě jsou již pytli s pískem většinou zabezpečené.

Od dnešního rána měli hasiči v Pardubickém kraji kvůli bouřím s přívalovými dešti přes 200 výjezdů. "Od jedné události přejíždíme ke druhé," řekla Horáková.

Hasiči evakuovali také několik lidí v obcích Vápenný Podol a Hrbokov na Chrudimsku. "Ve Vápenném Podole a Hrbokově se voda z polí valila okny do domů. Zatopeno bylo několik domů," řekla Horáková. V Licomělicích na Chrudimsku podle ní hrozilo protržení rybníka a hasiči tam evakuovali asi 17 lidí.

Domov důchodců v Heřmanově Městci byl podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) zaplaven asi metrem vody. "Obyvatelé byli evakuováni do vyšších pater zařízení i s postelemi. Město Heřmanův Městec zajistilo zásobování potravinami na dnešní večer. Nikomu se nic nestalo, obyvatelé jsou v pořádku. Vyčíslení škod bude záležitostí dalších dnů. Nyní se musí počkat, až voda opadne," uvedl hejtman na facebooku. Zřizovatelem domova s kapacitou 138 lůžek je město Praha a je určen především pro občany Prahy.

Voda v Heřmanově Městci také zaplavila hlavní silnici I/17, která spojuje Chrudim a Čáslav. Policie musela silnici uzavřít. Po 15:00 byla silnice s opatrností průjezdná.

V obci Míčov na Chrudimsku bylo podle policie evakuováno asi deset domů. "Voda v obci smetla dvě vozidla do potoka. Zatím zde nemáme hlášené žádné zraněné," uvedla policie na twitteru.

Silný déšť zasáhl i Lanškroun na Orlickoústecku. "Voda se ve městě valila ulicemi," uvedla mluvčí policie Markéta Janovská.

Přívalový déšť odpoledne zasáhl i Litomyšl. Na některých místech nestačila kanalizace pobrat přívaly vody, například na Smetanově či Toulovcově náměstí. Někde hasiči pomáhali s čerpáním vody. Na silnice u nemocnice voda přinesla kamení, uvedl facebook městského zpravodaje.

Podle hejtmana Netolického je situace vážná. "Budeme muset jako Pardubický kraj mobilizovat síly a hlavně prostředky pro zvládnutí následků povodní a pomoci místním samosprávám," uvedl.

Za posledních 24 hodin na Chrudimsku a Svitavsku napršelo až přes 60 litrů vody na metr čtverečný, vyplývá z údajů Povodí Labe. V Pardubicích za posledních 24 hodin spadlo téměř 80 litrů vody na metr čtverečný.

Témata: Bouřky Počasí Pardubický kraj evakuace