Zaplavené domy, voda ve sklepech! Žďársko zasáhly bouřky

Bouřky na Vysočině (14.6.2020)

Autor: stars24.cz, ČTK

14. června 2020 14:41

Kvůli silnému dešti se dnes voda z polí a luk dostala do obce Počítky na Žďársku. Natekla do několika domů. Podle mluvčí hasičů Petry Musilové hrozilo přetečení rybníku Brychták. Situace se podle ní stabilizovala po 13:00, když tam hasiči dokončovali odčerpání vody ze zatopených sklepů.

Podle Františka Šustra, místostarosty obce s asi 230 obyvateli začalo pršet dnes okolo 9:30. "Byla to velká průtrž, během chviličky tady byla voda," řekl Šustr. Starostka obce Marcela Slámová ČTK okolo 13:00 řekla, že situace v obci už je pod kontrolou. "Jsou tady hasiči ze Žďáru i dobrovolní místní nebo z okolí. Teď je to pod kontrolou, voda protéká potokem, protržení hráze už snad nehrozí, budeme vyčkávat, až opadne voda," řekla Slámová. Voda se podle ní rozlila mezi domy na dvou místech obce.

Od 10:00 už hasiči na Vysočině kvůli počasí zasahovali u více než 30 událostí, většinou na Žďársku. "Nejčastěji odčerpávali vodu ze zatopených sklepů objektů. V několika případech odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu," uvedla Musilová.

V Novém Městě na Moravě voda ohrožovala několik domů ve Žďárské ulici kvůli ucpané kanalizaci. Kvůli čerpání vody ze zatopených sklepů zasahovali hasiči také v Polničce nebo Radešínské Svratce.

Výstraha meteorologů před vysokým stupněm nebezpečí bouřek a přívalových dešťů platí pro celý dnešní den.

Na Vysočině se kvůli dešti zvedly hladiny řek už v sobotu. V Borovnici na Žďársku se řeka Svratka dostala na třetí povodňový stupeň a vylila se ze svého koryta. V Dalečíně se její hladina v noci na dnešek dostala na druhý povodňový stupeň. Nyní je Svratka na svém normálním stavu.

Témata: Bouřky Vysočina (kraj) Počasí