Srážka vlaku s autobusem na Benešovsku: 10 zraněných!

Nehoda vlaku a autobusu u Struhařova (14.6.2020) 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

14. června 2020 7:42 | Aktualizováno: 14. června 2020 9:55

U obce Struhařov na Benešovsku došlo v neděli ráno k nehodě, při které se střetl vlak s autobusem. U srážky zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému i záchranářské vrtulníky. Zraněných je 10 lidí, z toho jedna osoba vážně.

"Na železničním přejezdu u Struhařova na Benešovsku se střetl autobus s vlakem. Na místě zasahují všechny složky IZS a povolány byly i vrtulníky," uvedla policie na twitteru.

Mluvčí krajské záchranné služby Petra Effenbergerová ČTK řekla, že se při nehodě zranilo deset lidí. "Jedna žena je zraněna velmi vážně, po intenzivní lékařské péči byla letecky přepravena do motolské nemocnice," uvedla. Zbylých devět lidí podle ní utrpělo různá zranění lehčího charakteru. Středočeská záchranná služba na místo zásahu delegovala 5 běžných posádek a 2 posádky letecké záchranné služby. Hasiči aktivovali traumaplán, na místo letěly dva vrtulníky záchranné služby. 

Ze 12 cestujících museli hasiči deset lidí zachraňovat. "Z vlaku jsme zachraňovali čtyři osoby a z autobusu šest," uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Nejvážněji zraněná žena podle něj byla v autobusu.

"Nevyužívali jsme hydraulické vyprošťovací zařízení jako u jiných dopravních nehod, protože ta vozidla nejsou tak poškozena, aby bylo nutné karosérie stříhat. Hasiči používali páteřovou desku a na ní zraněné vyprošťovali z obou vozidel," dodal.

Nehoda se stala v 6:40 hodin se mezi Struhařovem a Dobříčkovem na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor. Vlak byl po nárazu odhozen mimo jednokolejnou trať a autobus skončil na kolejích. "V důsledku střetnutí osobní vlak vykolejil," uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

"Autobus vjel na přejezd v okamžiku, kdy tam projížděl osobní vlak dopravce České dráhy. Dle předběžných informací byla přejezdová výstražná světla v činnosti. Škoda odhadnuta na pět milionů korun," uvedla na twitteru Správa železnic.

Provoz na vlakové trati je po dobu činnosti záchranných složek zastaven. PID na svém webu informuje, že právě probíhá zajišťování náhradní autobusové dopravy. 

Témata: Nehody vlaků Nehody autobusů Policie ČR Vlaky středočeský kraj