Kompenzační bonus pro OSVČ: Schillerová chce změnu, opozice se bouří!

CZK

Autor: stars24.cz, ČTK

26. května 2020 16:30

Pokud bude kompenzační bonus vyplácen na úkor příjmů obcí a krajů, jak prosazuje ministerstvo financí, projeví se to na kvalitě života všech občanů. Proti přijetí vládní podoby novely se před jednáním Sněmovny postavily opoziční strany STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. V případě, že neuspějí, slibují iniciovat kroky, které obcím peníze vrátí a zajistí jejich samostatnost v rozhodování. ODS chce, aby obce dostaly na investice příspěvek z vládní rozpočtové rezervy ve výši tisíc korun na občana.

Vládní verze předpisu počítá s tím, že kompenzace pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé společnosti s ručením omezeným budou vratkou sdílené daně, což dopadne na rozpočty samospráv. Ty na to dnes upozorňují akcí Černý den pro obce a kraje, kterou podle šéfa Sdružení místních samospráv (SMS ČR) Stanislava Polčáka (STAN) podpořilo přes 1000 obcí a několik krajů.

Výnosy ze sdílených daní putují nejen do státního rozpočtu, ale i do rozpočtů obcí a krajů. Podle odhadů ministerstva financí obce přijdou asi o 9,9 miliardy a kraje o 3,5 miliardy. Resort chce obcím a krajům výpadek kompenzovat dotacemi na investice. Místopředsedkyně Starostů a nezávislých (STAN) Věra Kovářová novinářům řekla, že vytahování peněz z rozpočtů samospráv bez předchozího upozornění je nepřijatelné. "Na každého občana to znamená minus 1100 korun, to už je výrazný zásah do rozpočtu, tento výpadek se projeví na kvalitě života všech občanů," řekla.

Podle místopředsedy TOP 09 Jana Jakoba nesmějí obce doplácet na to, že hospodaří lépe než stát. Jestliže vládní koalice ve Sněmovně senátní návrh přehlasuje, bude podle něj TOP 09 iniciovat rychlou novelu zákona o rozpočtovém určení daní nebo návrh kompenzačního bonusu pro obce a kraje, který jednorázově ze zákona příjmy obcí a krajů posílí.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky by takový zásah do rozpočtu obcí a krajů mohl znamenat ohrožení či ztrátu až 10.000 pracovních míst. Kompenzační bonus by podle lidovců měl stát vyplácet pouze ze svého rozpočtu. První místopředseda Sdružení místních samospráv Jan Sedláček uvedl, že starostové jsou návrhem zákona šokováni i proto, že obce dva měsíce bojovaly samostatně proti koronaviru šitím a distribucí roušek, mícháním dezinfekcí a dalšími opatřeními.

Piráti chtějí před hlasování předřadit zvláštní bod, ve kterém by kabinet vysvětlil, jak bude kompenzovat obcím výpadek z příjmů. "Součástí by byl návrh usnesení, ve kterém by Sněmovna vyzvala vládu, aby zajistila dofinancování obcí a měst," řekl poslanec Pirátů Tomáš Martínek. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky není možné hodit přes palubu podnikatele ani obce. Proto ODS navrhne, aby obce na investice dostaly tisíc korun na občana z rozpočtové rezervy.

Podle šéfa hnutí SPD Tomia Okamury by obce a města přišly o peníze na důležité investice pro občany. "Podporujeme to, aby kompenzační bonusy platil stát, protože my jsme přeci státu dali na to peníze," řekl. Na mysli měl zvýšení deficitu letošního státního rozpočtu z původních 40 na 300 miliard.

Polčák uvedl, že premiér Andrej Babiš (ANO) a Schillerová porušili své sliby, že na příjmy obcí nebudou sahat. Rozpočtové omezení podle něj zastaví drtivou většinu investičních akcí v regionech. "Proto jsme na dnešek vyhlásili Černý den pro obce a kraje, podle našich informací se připojilo přes 1000 obcí jen z řad SMS ČR, Svaz měst a obcí, připojují se i kraje," uvedl.

Témata: osvč Alena Schillerová Ministerstvo financí politika