Ošetřovné po otevření škol: Bude se ještě vyplácet?

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

7. května 2020 21:02

Rodiče, kteří do otevíraných školek či škol své děti nepošlou, by měli zřejmě dál od státu dostávat ošetřovné. Záležet bude na jejich rozhodnutí, zda s potomky zůstanou doma, nebo se vrátí do práce. Vyplývá to z vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) a mluvčí ministerstva školství Anety Lednové.

Ošetřovné zaměstnancům poskytuje resort práce. Po ministerstvech školství a zdravotnictví žádá stanovení jasnějších pravidel kvůli dalšímu vyplácení podpory.

Vláda nařídila kvůli šíření koronaviru uzavřít školy 11. března. Provoz zastavila i většina školek. Ošetřovné stát hradí rodičům dětí do 13 let i rodičům starších dětí s postižením. Za březen doplácí 60 procent základu příjmu, od dubna 80 procent. Podporu bude poskytovat nejdéle do konce školního roku. Podle harmonogramu má být v otevíraných školách a centrech ve skupině nejvýš 15 dětí. Takto od 11. května začne výuka v základních jazykových školách a obnoví se provoz středisek volného času. Od 25. května mají školy nabídnout žákům prvního stupně "organizované a nepovinné aktivity". V červnu se plánují "konzultace a občasné vzdělávací aktivity" pro starší žáky.

"Do konce školního roku je nastavena školní docházka na nepovinném principu. Je to docházka, která bude omezena. Vzhledem k tomu, že jde o nepovinnou školní docházku, tak pokud rodič se rozhodne, že ponechá dítě doma, tak ten systém mu to umožňuje, v takovém případě má mít nárok na ošetřovné. V tomto směru to zkrátka bude takto nastaveno," řekl Vojtěch.

On i mluvčí resortu školství zdůrazňují, že ošetřovné zaměstnanců má plně na starosti ministerstvo práce. "Jak mám informace, bude ministerstvo práce vycházet z toho, že výuka je nepovinná, a v takovém případě bude na rozhodnutí daného rodiče, jestli dítě pošle do školy, nebo ho do konce roku ponechá doma," uvedl ministr.

Lednová poukazuje na zákon o úpravách v sociálním zabezpečení kvůli epidemii. Podle ní se v normě výslovně píše o ošetřovném po dobu, co není možné plnit školní docházku. "Uvolňování není plnění povinné školní docházky. Výuka rozhodně nebude stejná," podotkla mluvčí.

Zákon o úpravách v sociálním zabezpečení kvůli epidemii ale školní docházku nezmiňuje. Počítá s ošetřovným na dobu, "po kterou trvalo uzavření zařízení nebo školy z důvodu mimořádného opatření při epidemii". Návody k obnovení provozu škol ministerstvo školství zveřejnilo na svém webu.

Témata: ošetřovné děti Adam Vojtěch (ANO) Školství