OSVČ dostanou 500 Kč: Víme, kde požádat o kompenzační bonus!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

7. května 2020 9:30

Finanční správa má dnes zveřejnit formulář, ve kterém budou moci živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které poškodila opatření přijatá kvůli koronaviru, žádat za období od 1. května do 8. června jednorázový příspěvek 500 korun za den.

Sněmovna v úterý schválila prodloužení doby poskytování příspěvku i po 30. dubnu, kdy měla původně skončit. Zájemci o příspěvek najdou formulář na webu Finanční správy.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před časem uvedla, že dopady vládní předlohy o takzvaném kompenzačním bonusu na státní rozpočet budou za období od 1. května do 8. června maximálně 13 až 14 miliard korun.

Příspěvek je určen živnostníkům i obdobným samostatným profesím. Nepodléhá exekuci ani dani z příjmů. Podmínky programu Pětadvacítka, z něhož se peníze poskytují, se podle dřívějšího vyjádření Schillerové nemění, ale podnikatelé musí předložit nové čestné prohlášení, že jim v daném období klesly příjmy kvůli koronaviru.

Za období od 12. března do 30. dubna mohou OSVČ jako kompenzaci dopadů koronavirové krize žádat o příspěvek 25.000 korun, tedy 500 Kč denně, od 9. dubna. K 29. dubnu obdržely finanční úřady podle Schillerové zhruba 460.000 žádostí o vyplacení bonusu. Podle některých odhadů by o něj mohlo žádat až 700.000 lidí. Vedle obvyklých způsobů lze o bonus žádat i elektronickou poštou prostřednictvím formuláře bez nutnosti zaručeného elektronického podpisu.

Témata: osvč CZK