Cena benzínu? Takováhle je situace v Česku

Benzinky, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. dubna 2020 10:31

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zlevnily zhruba o třicetník. Průměrná cena benzinu klesla o 26 haléřů na 27,09 koruny za litr, a drží se tak na nejnižších hodnotách od konce března 2016. Nafta zlevnila oproti minulé středě o 27 haléřů na 27,26 koruny za litr. Naposledy byl diesel levnější v květnu 2016.

Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje. Průměrné ceny pohonných hmot v Česku klesají od poloviny ledna. Podle analytiků bude trend navzdory aktuální dohodě hlavních producentů ropy pokračovat.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem, úhrnem nazývaní OPEC+, se na konci minulého týdne dohodli na snížení těžby v květnu a v červnu o 9,7 milionu barelů denně, což je desetina světových dodávek suroviny. Cílem bylo reagovat na pokles poptávky po ropě v důsledku současné pandemie nemoci covid-19.

"V tomto týdnu nicméně severomořská ropa Brent opětovně ztrácí a její cena se propadá k úrovni 28 dolarů za barel. Důvodem jsou přetrvávajícími pochybnostmi nemalé části trhu o robustnosti přijaté dohody, a to jak s ohledem na její striktní plnění ze strany některých producentů, tak schopnost vykompenzovat výpadek ropné poptávky způsobený koronavirovou pandemií," řekl dnes ČTK analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Pohonné hmoty v Česku by podle něj měly v reakci na opětovný propad cen ropy klesat i v příštím týdnu, a to zhruba v rozsahu 30 až 40 haléřů na litr. "Dalšímu snižování cen nahrává nejen vývoj na globálních ropném trhu, ale také posilující kurz české koruny vůči americkému dolaru, ve kterém se ropa Brent obchoduje," dodal analytik.

S tím souhlasí také hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda, podle kterého klesne v nadcházejícím týdnu cena pohonných hmot v ČR o dalších 20 až 30 haléřů. "Ropy je stále přebytek a zintenzivňují potíže s jejím uskladněním. Tyto potíže se projevují například rozevřením nůžek mezi cenou ropy typu Brent a cenou americké lehké ropy WTI. Rozdíl v ceně obou druhů ropy se v tomto týdnu zvýšil až takřka na 9,50 dolaru na barel, nejvýše od loňského června," uvedl Kovanda. "Některé druhy ropy se na americkém kontinentu už prodávají za zápornou cenu, kdy kupující dostává ještě navrch zaplaceno, neboť uvolňuje místo k uskladnění," dodal.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Benzin stojí v hlavním městě v průměru 28,27 koruny, nafta vyjde v metropoli v průměru na 28,38 koruny za litr. V ostatních regionech Česka jsou průměrné ceny paliv pod 28 korunami za litr.

Naopak nejlevněji vycházejí pohonné hmoty i nadále v Plzeňském kraji. Průměrná cena benzinu tam je 26,26 koruny za litr a nafty 26,45 koruny za litr. Na méně než 27 korun vychází průměr u naturalu ještě v krajích Ústeckém, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském. Kromě Karlovarského je v těchto krajích pod 27 korunami za litr i průměrná cena nafty.

Témata: Benzín pohonné hmoty