Kdy se otevřou školy? To je ožehavá otázka! Děti nechápou, co se děje!

Děti ve škole, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

13. dubna 2020 11:48

Kdy se otevřou školy? Odpověď na tuto otázku nezajímá pouze rodiče, ale také děti, mnoho z nich totiž pořádně nechápe, co se kolem nich děje. Proto vznikají nejrůznější návody a příručky, jak se vypořádat se současnou situací.

Školy se v Česku uzavřely 11. března, zavřené jsou tedy už měsíc. Na internetu je v současnosti k nalezení celá řada návodů, jak se mohou rodiny s dětmi psychicky vypořádat se současnou pandemií koronaviru. 

Příručka Koroňák není kamarád!, kterou připravilo ministerstvo školství, je určená zejména pro děti okolo osmi až 12 let. Podle odborníků z resortu děti často nerozumí, proč nesmí do školy nebo navštěvovat své babičky a kamarády.

Jak mluvit s dětmi o koronaviru, radí také ministerstvo vnitra. V deseti bodech vyzývá rodiče například k tomu, aby se před rozhovorem s dítětem zklidnili, zjistili, čeho se dítě bojí a přiměřeně ho o faktech informovali. Doporučuje zamezit tomu, aby dítě trávilo dlouhé hodiny u televize či s chytrým telefonem.

Rodiče by měli s dětmi chodit ven nebo doma cvičit a povzbuzovat je v plnění školních povinností, ale i v udržování kontaktu s kamarády přes internet, radí úřad.

Témata: Školství děti ministerstvo školství Školství