V babyboxu v Táboře našli chlapečka! Dostal krásné jméno!

BabyBox

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. dubna 2020 11:05

Do táborského babyboxu dnes ráno někdo odložil chlapečka. Byl zabalený v dece, na pohled je zdravý. Dostal jméno Milan, sdělil ČTK zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Jde o druhé dítě odložené v táborském G-centru a šesté letošní dítě umístěné do této záchranné schránky v republice.

Chlapeček se dnes v táborském babyboxu našel v 07:25. "Byl nahý, zabalený v bílé dece, mezi nožičkami měl ručník, pupečník zaschlý," popsal Hess.

V G-centru, které má domov důchodců i další sociální služby, je babybox od roku 2013, vede ho Jaroslava Kotalíková. "První klučík odložený v roce 2017 dostal jméno Jaroslav Kotalík," uvedl Hess.

Na jihu Čech se v babyboxu našlo dítě i minulý měsíc. Novorozenou holčičku někdo odložil do českobudějovického babyboxu 24. března. Dostala jméno Viola.

Babyboxy, do nichž lidé v ČR zatím odložili 205 dětí, mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Témata: Tábor BabyBox