Šok: Češi letos NEBUDOU SLAVIT VELIKONOCE?!

Velikonoce

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. dubna 2020 10:27

Velikonoce letos nebude slavit 52 procent Čechů, z nich necelé dvě třetiny svátek nechce řešit kvůli současné situaci kolem koronaviru a omezení volného pohybu.

Z lidí, kteří svátky jara přesto oslaví, bude 70 procent barvit vejce. Vyplývá to z dubnového průzkumu obchodů Albert.

Češi budou letos slavit Velikonoce jen se členy domácnosti. Volný čas věnují malování vajec, 47 procent lidí použije koupené barvy. "O velikonoční zdobení, i přes peripetie s omezeným pohybem lidí, je letos dobrý zájem," sdělil marketingový manažer společnosti Druchema, vyrábějící produkty značky OVO, Daniel Hartl. Klasika jsou podle něj práškové barvy. "Krásný výsledek udělají barvy s mramorovým, zlatým a stříbrným efektem. Jsou rychle hotové a velmi působivé," dodal.

Z průzkumu Albertu vyplývá, že 36 procent Čechů upřednostňuje přírodní barviva. Podle manažerky projektu Zdravá 5 Aleny Paldusové je možné použít slupky z cibule, kurkumu, červenou řepu, špenát nebo borůvky. Voskem bude vejce zdobit 13 procent respondentů.

Češi plánují použít také nálepky s velikonočními motivy, na zdobení s nimi se chystá 26 procent lidí. "Pro rychlé jednoduché nazdobení máme připravenou širokou škálu smršťovacích košilek s původními českými motivy včetně imitace krakování nebo kreseb jarních zvyků," řekl dále Hartl. Foliové košilky použije na vejce 13 procent Čechů.

Témata: Velikonoce češi