Droždí se stalo dalším nedostatkovým zbožím v Česku!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

25. března 2020 18:20

Nedostatkovým zbožím se v těchto dnech kvůli rekordní poptávce stalo v Česku droždí, které zmizelo z chladících pultů většiny tuzemských prodejen. Lidé si nakoupili kvasnice do zásoby kvůli obavám z dopadu preventivních opatření proti šíření koronaviru na dodávky pečiva do obchodů a zároveň doma častěji pečou.

Měsíčně se v Česku běžně prodá několik stovek tun droždí, nyní je ale množství několikanásobné. Podle odhadů je poptávka pětinásobná oproti normálnímu průměru.

Droždí se do Česka dováží z několika zahraničních továren, které sice v posledních týdnech produkci zvýšily na maximum, avšak uspokojit obrovskou poptávku spotřebitelů se zatím nedaří. Vysoká poptávka se totiž týká nejen České republiky, ale celé Evropy. 

Češi kvůli obavám o kvalitu zásobování potravinami v posledních týdnech nakupují droždí do zásoby a místo obvyklé jedné kostičky kvasnic si do nákupního košíku raději vkládají hned několik. Šance koupit droždí je nyní v menších prodejnách na venkově, které mají v nabídce krájené pekařské droždí.

Dodávky droždí do Česka navíc minulý týden zpozdily preventivní opatření na hraničních přechodech. Situace na tuzemském trhu by se však měla postupně začít vracet k normálu. 

Témata: jídlo zboží Obchody