VIDEO: Po 10-ti letech v Ostravě narodil malý šimpanz!

V Zoo Ostrava se po 10-ti letech narodilo mládě šimpanze

Autor: Jan Novák, stars24.cz

6. března 2020 18:02

V pátek 28. února v podvečer se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava narodilo mládě šimpanze hornoguinejského. Jedná se o první mládě vzácného lidoopa, které přišlo na svět v Pavilonu evoluce. V rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) se v roce 2019 narodilo pouze sedm mláďat tohoto kriticky ohroženého primáta.

Matkou mláděte je 15-ti letá samice, která byla dovezena do Ostravy v roce 2016 ze Zoo Lipsko. Jedná se o její první mládě. Vzhledem k tomu, že primáti nemají péči o mláďata vrozenou, jsou chovatelé od začátku napjati, jak si samice povede. Zatím to ale vypadá, že novopečená matka si počíná dobře a že úročí zkušenosti, které získala pozorováním jiných samic při odchovu mláďat. Otcem mláděte je s největší pravděpodobností samec, kterého získala ostravská zoo na podzim 2018 z italského Safari parku Ravenna.

Poslední mládě šimpanze se v Zoo Ostrava narodilo před 10 lety ještě ve starém pavilonu primátů. Po výstavbě moderního Pavilonu evoluce následovalo dlouhé a náročné období sestavovaní nové chovné skupiny, kterému se pracovníci zoo intenzivně věnovali poslední čtyři roky.

Šimpanz hornoguinejský (Pan troglodytes verus) je nejohroženějším poddruhem šimpanze. Žije v lesnatých savanách a v deštných lesích západní Afriky, v několika zemích byl již vyhuben (Benin, Burkina-Faso a Togo). V Červeném seznamu IUCN je veden v kategorii kriticky ohrožený (Critically Endangered). Hlavními příčinami ohrožení šimpanzů jsou degradace přirozeného prostředí a přímé pronásledování člověkem. Divoká populace je fragmentovaná, její početnost je odhadovaná na 18 000 až 65 000 jedinců. V rámci Evropy žije v lidské péči jen přibližně 250 jedinců.

Témata: ZOO Ostrava Šimpanzi