Masivní požár zachvátil Prahu! Hoří hotel, zasahují hasiči z celého města!

Nejméně dva mrtví! 28

Autor: ČTK, stars24.cz

20. ledna 2018 19:20 | Aktualizováno: 20. ledna 2018 21:56

Při požáru hotelu Eurostars David v Náplavní ulici na Novém Městě dnes zemřeli dva lidé. Devět lidí se zranilo, z toho pět těžce, tři z nich museli lékaři oživovat. Jeden člověk utrpěl středně těžká poranění a tři lidé lehká. Příčinu požáru vyšetřují vyšetřovatelé hasičů a policistů, kteří odhadnou také výši škody. Podle prvních informací vznikl požár od klimatizace.

Mezi zraněnými jsou i dva hasiči, kteří ve špatně přístupném prostoru propadli patrem. Nejsou v ohrožení života. Hasiči evakuovali z budovy zhruba 40 osob, převážně cizince. Po 20:00 zásah ukončili, ale v budově dál zůstávají. Ti, kteří nebyli zraněni, chtěli zástupci města a Prahy 2 ubytovat v nedaleké škole v Botičské ulici. Nakonec se jim ale ozval majitel hotelu a nabídl hostům náhradní ubytování ve svém druhém hotelu na Národní třídě 13.

Požár byl ohlášen kolem 18:00, první hasiči na místo dorazili za dvě minuty, celkem se sjelo 16 jednotek z celé Prahy. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu, záchranná služba aktivovala traumaplán pro případ většího počtu zraněných.

Zraněné rozvezly sanitky do Všeobecné fakultní nemocnice, vinohradské nemocnice, do Motola a Ústřední vojenské nemocnice. Po 20:00 záchranáři oznámili, že ukončili traumaplán, začali odjíždět i hasiči. Na místě přes noc zůstanou tři profesionální a dvě dobrovolné jednotky. Postupně budou vyklízet hotel, hlavně hořlavé části.

"Zásah byl mimořádně fyzicky i psychicky náročný," řekl novinářům mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. V budově nešel proud, část lidí zůstala uvězněná v horních patrech. Mezi své podřízené přijeli i ředitelé pražských hasičů a záchranné služby, soustrast pozůstalým a poděkování záchranným složkám na místě vyjádřila primátorka Adriana Krnáčová či starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Hotel Eurostars David podle informací přístupných na internetu nabízí ubytování v 76 pokojích a celkem 180 lůžek. Je umístěn v novorenesanční budově z roku 1884, nachází se nedaleko nábřeží a Jiráskova náměstí.

Výběr tragických požárů v Praze

27. října 2010 - Při nočním požáru drážní budovy u pražského autobusového nádraží na Florenci zemřelo devět lidí. Všechny oběti se udusily. Šlo o tři ženy a šest mužů, všichni byli ve věku mezi 19 a 44 lety. V objektu často přespávali bezdomovci. Shořelá budova, jež dříve patřila Českým drahám, byla určena k demolici. Požár podle policie z nedbalosti způsobil čtyřicetiletý muž, který se posléze stal jednou z jeho obětí. Kriminalisté proto vyšetřování případu odložili.

26. května 1995 - Při požáru pražského hotelu Olympik zemřelo osm hostů (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec) a 34 lidí bylo zraněno. Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře na chladicím systému ledničky (vznícení textilií odložených na chladničce). Z hotelu bylo evakuováno téměř 600 osob, škoda byla podle závěrečné zprávy krizového štábu z června 1995 odhadnuta na 50 milionů korun.

8. října 1996 - Oheň zachvátil noční klub African Safari v Praze 5. Přímo na místě zemřel jeden člověk, další tři lidé podlehli v následujících dnech svým zraněním v nemocnici.

2. února 2006 - Životy čtyř lidí si vyžádal požár bytu v panelovém domě na sídlišti Opatov v Praze 11. Tři lidé uhořeli v bytě, čtvrtý těžce popálený muž zahynul, když se zřítil z 11. patra domu. Za založení požáru poslal pražský městský soud v říjnu 2006 dva pachatele do vězení na 15 a 12 let, vrchní soud tresty potvrdil.

Témata: požár Praha požár hotelu Eurostars David v Praze (20. ledna 2018)