Lékárnice z Ludgeřovic u soudu: Bez receptu prodávala opiáty!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

21. února 2020 8:05

Jednapadesátiletá lékárnice z Ludgeřovic na Opavsku podle obžaloby bez potřebných receptů prodávala lék, který může při dlouhodobém užívání vyvolat závislost. Polákům prodala podle zjištění policie 230.000 tablet za přibližně 400.000 korun. Případem se ve středu začal zabývat Krajský soud v Ostravě.

Ženě za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí až patnáctiletý pobyt ve vězení. Žena se dnes před soudem přiznala. Uvedla, že všeho lituje.

Státní zástupce David Bartoš ČTK řekl, že motivem ženy bylo navýšení zisku lékárny, kde působí jako vedoucí lékárnice. Podle něj vyhověla muži polské národnosti, který ji oslovil s tím, zda by mu nemohla dodávat ve velkém lék Adipex Retard. Ten se používá při redukční dietách a může vyvolat závislost uživatele. Obsahuje totiž návykovou látku fentermin, která se řadí mezi opiáty.

V letech 2014 až 2017 dodala podle obžaloby celkem pěti zatím neznámým a polsky hovořícím mužům víc jak 230.000 tablet léku. "Zatím se nepodařilo zjistit, kdo byli překupníci a jak s léky dál naložili. S ohledem na množství, je ale zřejmé, že nešlo o osobní potřebu, ale další distribuci," uvedl Bartoš.

Obžalovaná lékárnice, která podle webu lékárny ve funkci i nadále působí, se dnes před soudem přiznala. "Uznávám, že to byla velká profesionální chyba, které jsem se dopustila," uvedla. Dodala, že svého jednání hluboce lituje. "Nebyla jsem si vědoma závažnosti svého jednání," řekla také.

Témata: léky Lékárny soudy Drogy