Větrovec je ve vazbě: Údajně vytuneloval dvě firmy za téměř 40 milionů!

Ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

19. února 2020 14:36 | Aktualizováno: 19. února 2020 21:55

Okresní soud v Litoměřicích včera projednával případ podnikatele Vladislava Větrovce, obžaloba jej viní z vytunelování více než 39 milionů korun ze dvou severočeských firem. Od podání obžaloby uplyne letos v dubnu deset let. Hrozilo promlčení trestní odpovědnosti, běh promlčecí lhůty ale přerušilo Větrovcovo vzetí do vazby, řekla ČTK mluvčí soudu Tereza Wipplerová. Ve vazbě je podnikatel od minulého týdne.

Větrovec podle obžaloby vytuneloval s bývalým konkurzním správcem Josefem Vavřičkou ze dvou severočeských firem více než 39 milionů korun.

Před soudem dnes vypovídal jeden svědek. Druhý výpověď odmítl kvůli práškům na tlumení bolesti, zlomil si totiž ruku. Soud ho znovu předvolá 2. dubna. Další jednání je naplánováno na čtvrtek.

Kauzou se litoměřický soud zabývá od roku 2010. Větrovec s Vavřičkou se první roky střídavě omlouvali ze zdravotních důvodů. Soud nakonec ve Vavřičkově případě stíhání zastavil, protože bývalý konkurzní správce loni zemřel.

Větrovcova obhájkyně proti uvalení vazby podala stížnost, jíž se bude zabývat ústecký krajský soud. "V těch vazebních věcech platí zostřeně zásada rychlosti trestního řízení," řekl dnes novinářům státní zástupce. Soud by tedy mohl stížnost vyřídit ještě před 2. dubnem. Uvalení vazby soud zdůvodnil tím, že Větrovec by se mohl jednáním opět vyhýbat.

Litoměřická potravinářská společnost Melbro se dostala do konkurzu na přelomu let 2000 a 2001, českolipská Autostar Velimex v roce 2002. Obě převzal jako správce Vavřička, který z nich podle policejního vyšetřování vyváděl peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy. Šlo třeba o smlouvy na právní poradenství, vymáhání pohledávek a zajištění ochranky, obžaloba ale zahrnuje i fingovanou stavbu kanalizace. Organizátorem byl podle obžaloby Větrovec.

Větrovec figuroval i v kauze údajných konkurzních podvodů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. V roce 2010 ho táborský krajský soud nepravomocně odsoudil k devíti letům vězení. Po sérii odvolání se ale na skutek údajného zločinného spolčení ve Větrovcově případě vztahovala amnestie odcházejícího prezidenta Václava Klause.

Témata: soudy Policie ČR krimi