Nezabavitelná mzda 2020: Dlužníci si mohou nechat víc peněz!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

19. února 2020 10:48

Částka, kterou exekutor nesmí strhnout dlužníkovi z jeho mzdy, se zvýší. Lidem v exekuci nebo v insolvenci tak zůstane měsíčně více peněz než dosud. O schválení nařízení vlády informovala na twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle materiálu ministerstva spravedlnosti má minimální nezabavitelná částka vzrůst z 6608 na 7434 korun. Změny podle autorů nařízení pomohou nejvíce dlužníkům s nízkými příjmy a dlužníkům s dětmi. Podle Schillerové zmírní motivaci dlužníků přecházet do šedé ekonomiky.

Nezabavitelná částka by se nově měla zvýšit ze dvou třetin součtu částky životního minima a částky normativních nákladů na bydlení na tři čtvrtiny součtu. Nezabavitelná částka za vyživovanou osobu má vzrůst z jedné čtvrtiny na jednu třetinu.

Ministerstvo v předkládací zprávě konstatovalo, že dlužníci nízké částce zbývající pro zabavení zbytku přecházejí do šedé ekonomiky, kde si vydělávají načerno. "To se negativně odráží v míře uspokojení věřitelů dlužníka, ale i v nižších odvodech do veřejných rozpočtů," podotklo ministerstvo.

Nyní zůstává dlužníkovi ze mzdy 6608 Kč plus 1652 Kč za každou vyživovanou osobu. K tomu se přidává pohyblivá složka, která činí jednu nebo dvě třetiny zbylého dlužníkova příjmu. Dlužník bez vyživovací povinnosti může nyní dosáhnout maximálně na 26.432 Kč, zbytek jeho mzdy se sráží ve prospěch věřitelů. Tuto hranici loni vláda výrazně zvýšila, a to proto, aby dlužníky motivovala pracovat a hledat si lépe placenou i kvalifikovanější práci.

Aktuální návrh změn vznikl na základě usnesení rady vlády pro lidská práva, která kabinetu minulý měsíc doporučila přijmout opatření proti předlužení obyvatel. Novinky by měly být účinné od letošního 1. července.

Témata: peníze Exekuce CZK Alena Schillerová