Česko zasáhne EXTRÉMNĚ NEBEZPEČNÝ orkán Sabine: Nabijte si mobily či notebooky, varuje ministr!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

9. února 2020 12:52 | Aktualizováno: 9. února 2020 13:18

Meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí výstrahy před větrem, který má dnes a zítra zasáhnout Českou republiku. V pondělí má foukat extrémně silně. Ministr průmyslu a dopravy proto upozorňuje občany, aby si např. nabili mobilní telefony či notebooky.

Meteorologové dnes zvýšili stupeň nebezpečí výstrahy před větrem, který má dnes zasáhnout Českou republiku. V noci má být podle jejich předpokladu vítr na většině území republiky velmi silný, postupně ale zesílí a v pondělí bude foukat extrémně silně.

Zejména v západní polovině ČR bude mít v nárazech ojediněle rychlost až 110 kilometrů v hodině. V pondělí večer a v noci vítr přechodně zeslábne, aby se v úterý ráno vrátil s menší intenzitou, uvádí ČHMÚ.

V souvislosti s orkánem Sabine vyšlo na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu varování pro občany. Ministr Karel Havlíček v něm mimo jiné vyzývá lidi, aby se zabývali stavem vybraných elektrických přístrojů.

"Jsme v trvalém kontaktu s drážními hasiči, silničáři, letovým provozem, provozovateli přenosové soustavy i energetiky. Jsou v pohotovosti a upozorňují veřejnost, aby lidé při cestování byli opatrní. A pokud to jde, zajistili si například svoje mrazáky, ledničky, nabili si počítače, telefony aj. To samozřejmě preventivně, kdyby vítr pokácel stromy nebo poškodil rozvody a došlo k výpadku proudu," vzkazuje vicepremiér. 

Vznikla také koordinační skupina vedení Správy železnic, Ředitelství silnic a dálnic, Řízení letového provozu a firem ČEZ a ČEPS, která ho bude o situaci informovat. "Potenciálni problémy budeme řešit spolu s premiérem. Nic nepodceňujeme a budeme průběžně informovat veřejnost," dodal Havlíček. 

Témata: orkán Sabine (únor 2020) vítr Počasí Vichřice