Ministra Kremlíka chtěli uplácet? Policie zahájila vyšetřování!

Vladimír Kremlík

Autor: stars24.cz, ČTK

5. února 2020 15:39

Policie začala s podezřením na podplácení prověřovat trestní oznámení, které podal bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) kvůli údajné nabídce úplatku 1,5 milionu korun za ovlivnění zakázky na auditora mýtného systému. Případu se ujali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), řekl dnes ČTK šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Lan Lelek.

"Policie dnes zahájila úkony trestního řízení pro zločin podplacení," uvedl Lelek. Státní zastupitelství se začalo podle něj zabývat kauzou na základě informací z médií a Kremlíkova trestního oznámení. Podání, o kterém v úterý informoval také poslanec Lukáš Černohorský (Piráti), zatím žalobci z Prahy 1 nemají.

Kremlík v pondělí podle serveru SeznamZprávy uvedl, že se kvůli nabídce v polovině ledna, kdy byl ještě ve funkci, obrátil na Bezpečnostní informační službu (BIS). Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej v úterý Radiožurnálu řekl, že BIS a policisté na případu spolupracují.

Kremlík podle serveru SeznamZprávy nabídku dostal před Vánocemi od právníka Martina Janouška, jehož advokátní kancelář zastupuje mimo jiné společnost CGI, která zakázku na mýtného auditora získala. Janoušek uplácení popřel a ohlásil, že podá trestní oznámení pro křivé obvinění. Při další schůzce s Janouškem se Kremlík na nabídku 1,5 milionu z prosince zeptal. Janoušek na zvukovém záznamu rozhovoru, na který se server odvolává, říká, že nemá o věci nejmenší tušení. Kremlík pak v pondělí popřel, že v souvislosti s uplácením někoho jmenoval.

Témata: Vladimír Kremlík Ministerstvo dopravy Policie ČR