Případ zadržené Češky: Může se Tereza H. dostat na svobodu?

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Autor: stars24.cz

17. ledna 2018 12:12

Jednadvacetiletá Češka Tereza H. je už téměř týden ve vazbě. V pakistánském vězení čeká na to, co s ní bude dál.

Možností má mladá dívka z Uherskohradišťska hned několik. K tomu se klaní i odborníci a Ministerstvo spravedlnosti.

"Vše je příliš předčasné a hlavně závislé na pakistánské straně, která bude chtít českou občanku pravděpodobně stíhat. Zadržená Češka není zatím odsouzená a rozhodnutí ani postup tamního soudu není možné dopředu odhadnout, proto není možné spekulovat o předání k výkonu trestu," uvedla Tereza Schejbalová, mluvčí Ministerstva spravedlnosti. 

Podle advokáta osloveného serverem TN.cz Pavla Bredy musí být Tereza nejdříve v Pákistánu odsouzena, aby bylo možné začít řešit její předání zpět do Česka. S případným výkonem trestu v České republice ale musí souhlasit pakistánská strana.  

Česká republika a Pákistán ovšem mezi sebou nemají uzavřenou žádnou mezinárodní smlouvu a obdobný případ české ministerstvo spravedlnosti s Pákistánem dosud neřešilo. "Obyčejně dochází k tomu, že je možné politickou cestou požádat, aby toho člověka propustili, nebo mu dovolili vykonávat trest v Česku. To záleží na benevolenci vlády v Pákistánu," řekl advokát Breda.

Ten pro server také dodal, že může dojít k vyjednávání. "Takzvaně něco za něco," dodal. Často se podobná situace řeší výměnou trestanců. V současnosti ale podle ministerstva spravedlnosti není v Česku žádný vězeň z Pákistánu. 

Pokud Tereza H. nebude zproštěna obvinění, její cesta na svobodu nebude jednoduchá. Její největší nadějí by pak mohlo být zmíněné předání do Česka. Tady by už na ni pakistánská strana nijak nemohla a dívka by pak mohla například dostat amnestii od prezidenta. 

Její předčasné převezení do Česka by mohly také ovlivnit nečekané okolnosti, jako jsou zdravotní problémy. Takový případ už Česko zažilo. Kvůli vážné nemoci byl do Česka propuštěn z thajské věznice Radek Hanykovics, který byl v roce 1996 odsouzen k padesáti letům vězení také za pašování drog. 

Další možností pro Terezu je návrat do Česka po odpykání trestu. K tomu ale může dojít až za mnoho desítek let. Drogové přečiny se v Pákistánu trestají velice přísně. Výjimkou není ani trest smrti. Ten ale země cizincům neuděluje.

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán Thajsko