Ukrajinská aktivistka, která napadla Zemana, mluví o týrání

Zeman napaden u voleb! Skočila po něm polonahá aktivistka! (12. 1. 2018) 2

Autor: Ďásková, stars24.cz

17. ledna 2018 13:48

Ukrajinská aktivistka, která v pátek polonahá zaútočila na prezidenta Miloše Zemana, už je zpět doma v Kyjevě. Z České republiky byla Angelina Diashová za svůj čin na základě rozhodnutí soudu vyhoštěna.

Z bezpečí domova se ale rozpovídala o hrubém zacházení Zemanovy ochranky a české policie. „Nechybělo moc a Zemanova ochranka mi zlomila ruku, když mě vyváděla. Upozorňovala jsem je, že to bolí, aby mně ruku povolili. Jeden z nich mi anglicky řekl: Drž hubu, dě*ko. Pak mi rozkázali, ať si sednu, což nešlo, protože to bych si definitivně ruku zlomila. Balancovala jsem tak na nohou. Chápu, že byli rozčílení, protože selhali. Svůj hněv směřovali na mě,“ uvedla v rozhovoru.

V kritice chování vůči její osobě pokračuje. „Velvyslanec a moje advokátka také žádali, abych se mohla umýt. Policisté jim to přislíbili, když ale odešli, jeden z nich mě odvedl k cele a nutil mě jít dovnitř. Když jsem odmítla a chtěla se umýt, řekl mi: Kur*a, zpátky. Pak mě chytl za ruku a tlačil mě zpět do cely, strkali jsme do sebe se a pak zase křičel: Ku*va, zpátky! Nakonec mě strčil do cely.“ 

Policie však kritiku odmítá a tvrdí, že jde o lži. "Zadržené byla poprvé strava nabídnuta v době, kdy ještě byla v kompetenci kriminalistů druhého policejního obvodu. Tuto nabídku žena odmítla. Posléze byla zadržená eskortována do cely předběžného zadržení. Tam jí byla při přijetí nabídnuta strava podruhé, kdy stravu žena následně přijala,“ prohlásilo Krajské ředitelství pražské policie.

K pochybení a porušení základních lidských práv tak prý rozhodně nedošlo. 

Diashová v rozhovoru také prozradila, že zpět na Ukrajinu odjela hned po skončení soudu. Doporučil jí to ukrajinský velvyslanec, protože by na ulici mohla mít problém se Zemanovými příznivci. 

Výhrůžkám čelí i advokátka, která ji zastupovala. Podle svých slov dostala Lucie Hrdá „mnoho“ SMS zpráv a e-mailů. Autoři jí v nich hrozí, že ji zastřelí. Na policii ale neplánuje jít, na výhrůžky je prý v souvislosti s podobnými kauzami zvyklá.

V exkluzivním rozhovoru pro Eurozprávy aktivistka řekla, že si myslí, že dosáhla svého záměru. „Není to jen na mně. Jsou to lidé, občané České republiky, kteří musejí vylézt ze svých úkrytů a podívat se objektivně na realitu. Neměli by ignorovat to, že někdo přijel do České republiky s tak závažným vzkazem na těle. Měli by se zamyslet nad tím, proč jsem takovou akci uspořádala.“

Angelina Diashová byla v pátek zatčena za útok na prezidenta Miloše Zemana, který se právě chystal odvolit. Z úkrytu mezi novináři na něj vyběhla bez horní části oblečení a s nápisem „Zeman je Putinova dě*ka“ na prsou. Ochranka ji na místě zpacifikovala a předala do rukou policie. 

 

„Chtěla jsem upozornit na nebezpečí pro druhé kolo prezidentských voleb. Pokud si totiž lidé zvolí Zemana, zvolí zároveň válku, krveprolití, jelikož český prezident je blízkým přítelem Vladimira Putina, který anektoval Krym a vede proti Ukrajině otevřenou válku. Musela jsem na to upozornit, jelikož i my jsme na Ukrajině dříve měli podobného člověka – tím byl Viktor Janukovyč. Ten přinesl do naší země válku a stejně jako váš prezident měl velmi blízký vztah k Putinovi“, dodala pro Eurozprávy.  

Témata: napadení Miloše Zemana polonahou aktivistkou (12. 1. 2018) Miloš Zeman prezidentské volby 2018