Chřipková epidemie 2020: UŽ JE TO TADY?!

Nachlazení, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

22. ledna 2020 18:15

Nemocnost chřipkou a dalšími infekcemi zatím nedosahuje hodnot, které lékaři hlásili před Vánocemi. Za končící týden stoupla o téměř sedm procent na 1122 pacientů na 100.000 obyvatel. Na dotaz ČTK to řekl vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Epidemie chřipky přichází každoročně, obvykle v lednu, loni až na počátku února. Onemocní až deset procent dospělých a pětina dětí.

"Nejvyšší nárůst nemocnosti je evidován ve skupině dětí ve věku šest až 14 let, porovnáním s minulým týdnem o 23,8 procenta," informoval Kynčl. Celkový podíl nemocných ani nemocnost v krajích podle něj zatím nedosahuje úrovně epidemie.

V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo v Česku praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou 996.000 lidí. Z toho 625 muselo být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo.

Lékaři odhadují, že každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí. Jde o jediné infekční onemocnění, které se v době epidemie pravidelně projevuje na statistikách celkové úmrtnosti.

Nejnebezpečnější je chřipka pro chronicky nemocné a seniory, kteří mají oslabenou imunitu. Jim také podle odborníků nejvíce prospívá očkování. Každoročně je vakcína sestavena na očekávané cirkulující typy chřipky, je proto třeba se nechat očkovat každý rok. Před onemocněním ochrání asi ze 60 procent, může mít ale mírnější průběh.

Z veřejného zdravotního pojištění mají vakcínu hrazenu senioři nad 65 let, chroničtí pacienti s vážnějšími nemocemi srdce a cév, ledvin či plic, cukrovkou léčenou léky a lidem v domovech seniorů, léčebnách dlouhodobě nemocných a podobných zařízeních. Ostatní si musí očkování u lékaře zaplatit, část jim vrátí na požádání zdravotní pojišťovna.

Témata: chřipka nemoci zdraví