Vysoký tlak vzduchu trápí Česko: Nejvyšší hodnoty za více než 100 let!

Počasí

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

22. ledna 2020 9:27 | Aktualizováno: 22. ledna 2020 13:25

Nejen Česko trápí v těchto dnech vysoký tlak vzduchu, který téměř atakuje více než 100 let staré rekordní hodnoty. Někteří lidé to pociťují na vlastní kůži, výjimkou totiž nejsou třeba bolesti hlavy.

Nad Evropou je v těchto dnech výjimečně vysoký tlak, přímo nad územím Česka dosahuje nejvyšších hodnot za více než 100 let. V oblastech extrémně vysokého tlaku vzduchu nad Velkou Británií naměřili až 1050 hektopascalů, u nás je to o něco méně.

Podle informací serveru irozhlas.cz naměřili meteorologové z ČHMÚ v pondělí večer hodnotu 1048,8 hektopascalu, a to v Kuchařovicích na Znojemsku. Od té chvíle tlak pozvolna klesá. Absolutní český rekord sahá do roku 1907, kdy v Bystřici pod Hostýnem naměřili něco málo přes 1057 hektopascalů. Do víkendu by se měla situace vrátit do normálu.

Vysoký tlak vzduchu se u lidí projevuje různě. Řada z nich si ničeho nevšimne, ovšem citlivější jedince může postihnout bolest nebo točení hlavy či závratě. Obecně jsou ale dopady atmosférických změn minimální.

Tento fenomén má svůj vliv také na počasí. Od jihozápadu proudí do Evropy teplý vzduch, což vede k častým inverzím, kdy je v nížinách zataženo a pod nulou, zatímco na horách je jasno a teplo.

Témata: Počasí ČHMÚ bolest