PRVNÍ DÍTĚ roku 2020 je holčička! Laura se narodila v Břeclavi!

Narozená miminka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. ledna 2020 12:19 | Aktualizováno: 1. ledna 2020 12:56

První letošní děti v Česku přišly na svět na jižní Moravě a Praze. Hned v první minutě roku se narodila holčička Laura v porodnici v Břeclavi, minutu po ní následoval chlapec Artem v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Pomyslné třetí místo patří Alžbětě, kterou matka porodila čtyři minuty po půlnoci v pardubické nemocnici. Loni byl prvním novorozencem v Česku Tomáš, jenž přišel na svět minutu po půlnoci v písecké nemocnici.

Laura se narodila 58 vteřin po půlnoci, měří 50 centimetrů a váží 3,16 kilogramu. Pro maminku Kateřinu je druhým dítětem a šlo o spontánní porod. "I naše první dítě je narozené 1. ledna. Nijak jsme to neplánovali, ale jsem šťastná, že to tak vyšlo a hlavně, že je zdravá," řekla ČTK maminka Kateřina, která s rodinou žije ve Valticích.

Artem přišel na svět akutním císařským řezem dvě minuty po půlnoci. Měří 44 centimetrů a váží 2,94 kilogramu. Jeho matka je z Ukrajiny a nemá tak nárok na tradiční odměnu pro pražské děti narozené na Nový rok.

Devět minut po půlnoci se narodila Michaela v Havířově na Karvinsku, je tak prvním dítětem narozeným v Moravskoslezském kraji. V 00:11 ji ve Zlínském kraji následoval Jakub v porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. O čtyři minuty později přivítali první dítě v Mladé Boleslavi ve středních Čechách, chlapeček dostal jméno Marek.

Prvním letošním Jihočechem je Adam, narozený ve strakonické nemocnici v 0:27. Na Vysočině patří prvenství Veronice, jejíž maminka si pro porod vybrala jihlavskou nemocnici. Holčička přišla na svět tři minuty po půl jedné. Minutu po jedné hodině ji následovala Tereza v Karlových Varech.

První dítě v Olomouckém kraji přišlo na svět v prostějovské porodnici, holčička Kristýna se narodila v 1:28. Prvním miminkem v Královéhradeckém kraji je také děvče. Přivítali ji v Oblastní nemocnici Trutnov ve 2:11 a dali jí jméno Táňa.

Zřejmě prvním miminkem narozeným v Plzeňském kraji je Lukáš, který přišel na svět ve Fakultní nemocnici Plzeň ve 3:37. V Ústeckém kraji se první dítě roku narodilo více než čtyři hodiny po půlnoci v městské nemocnici v Kadani na Chomutovsku. Chlapec dostal jméno Vilém.

Liberecký kraj si na první dítě roku musel počkat až do 10:47. Je jím chlapeček Kristián, který přišel na svět v České Lípě.

Témata: dětské Děti Nový rok