Tragická nehoda autobusu u Prahy: Vezl i děti. Tři mrtví, 45 zraněných

Nehoda autobusu v Horoměřicích u Prahy

Autor: ČTK, stars24.cz

12. ledna 2018 16:48 | Aktualizováno: 12. ledna 2018 18:57

Tři lidské životy a 45 zraněných si vyžádala vážná nehoda autobusu, která se stala dnes odpoledne u Horoměřic nedaleko Prahy. Linkový autobus dopravní společnosti Arriva se srazil s osobním autem Škoda Superb a vyjel ze silnice, kde narazil do stromu. V autobuse zahynul řidič a jeden cestující. Třetí obětí nehody je řidička superbu. Příčinu kolize policisté vyšetřují.

Záchranáři rozvezli zraněné do traumacenter pražských nemocnic. Pět lidí bylo ve velmi vážném stavu, deset mělo středně těžká zranění a třicet se zranilo lehce. Mezi vážně zraněnými byly i děti, dvě z nich museli lékaři uvést do umělého spánku a na umělou plicní ventilaci. Zranění lidé z autobusu skončili v péči lékařů v motolské či střešovické nemocnici.

Nehoda se stala kolem 16:00 na silnici číslo 240, autobus jel podle policie od Prahy. Jde o rovný úsek mezi Horoměřicemi a serpentinami, kterými se sjíždí do Prahy. Příměstský autobus má v průměru kapacitu zhruba 80 míst k sezení i stání.

Zhruba čtyřicetiletý řidič autobusu pracoval u firmy Arriva asi půl roku, řidičskou praxi měl delší. Řidičce superbu bylo podle policie 22 let. Hasiči nyní havarovaný autobus vyprošťují. Vrtulník s termovizí propátrává okolí a hledá případné další zraněné cestující. Uzavírka silnice a vyšetřování podle odhadu policie potrvá zhruba do půlnoci.

"Tragédie u Horoměřic mě moc mrzí. Rád bych vyslovil svou hlubokou soustrast všem pozůstalým. Zraněným přeju hodně sil," reagoval na zprávy o nehodě premiér Andrej Babiš (ANO).

Nejtragičtější polistopadovou nehodou autobusu byla havárie u jihočeských Nažidel v březnu 2003, která si vyžádala 20 lidských životů. Poslední nehoda s podobně tragickými následky se stala koncem loňského listopadu u Ločenic na Českobudějovicku. Jeden člověk tam zemřel a 11 se zranilo při kolizi autobusu, který při průjezdu zatáčky dostal smyk. Sjel do příkopu, kde navíc narazil do stromu.

Výběr dopravních nehod autobusů s oběťmi na životech v ČR v posledních letech (nejtragičtější polistopadovou nehodou autobusu je havárie u jihočeských Nažidel v březnu 2003, jež si vyžádala 20 lidských životů):

16. července 2006 - Šest mrtvých, z toho pět na místě, si vyžádal náraz linkového autobusu do mostního pilíře na druhém kilometru dálnice D8 u Zdib nedaleko Prahy. Nehodu zavinil řidič autobusu, který pravděpodobně usnul.

6. srpna 2006 - V podjezdu železniční tratě v Doubí na Karlovarsku havaroval prázdný zájezdový autobus. Jeden ze tří řidičů zemřel, dva byli zraněni.

11. srpna 2006 - Při srážce francouzského autobusu s vlakem na železničním přejezdu v Ponětovicích na Brněnsku zahynul francouzský řidič autobusu. Zraněno bylo osm cestujících a strojvůdce vlaku.

13. února 2008 - Dopravní nehoda na rychlostní silnici R7 u Panenského Týnce na Lounsku, při které se střetly kamion, mikrobus a osobní automobil, si vyžádala osm lidských životů. Všechny oběti cestovaly v mikrobusu.

30. května 2009 - V Damicích na Karlovarsku se střetl mikrobus s 22 cestujícími s osobním vozem. Zemřela žena, která jela v mikrobuse, dalších 21 lidí bylo zraněno.

4. února 2011 - U Tuchlovic na Kladensku se srazil autobus s nákladním autem. Při nehodě zemřel jeden cestující z autobusu, dalších devět lidí utrpělo zranění.

18. dubna 2011 - Smrtí řidiče a zraněním 16 cestujících skončil pád autobusu do dvacetimetrové rokle v Praze Zličíně. Šedesátiletý řidič před nehodou upadl do bezvědomí.

23. května 2011 - Na křižovatce v Brně se srazila tramvaj s trolejbusem, který se několikrát otočil kolem vlastní osy, přičemž z něj rozbitým zadním sklem vypadl starší muž, který zemřel. Zraněno bylo 13 lidí.

28. prosince 2011 - Řidič autobusu zemřel poté, co sjel do příkopu na silnici R7 u Lotouše na Kladensku. Autobusem cestovalo 14 lidí, tři byli lehce zraněni.

25. května 2012 - Na železničním přejezdu v Třešti na Jihlavsku se srazil autobus s drážní drezínou. Zraněno bylo 19 lidí, jedna žena zemřela po převozu do nemocnice.

8. dubna 2013 - U sjezdu u Rokycan sjel z dálnice D5 francouzský autobus se studenty. Zemřela jedna studentka a řidič, dalších 22 lidí utrpělo zranění.

10. září 2014 - U Plané nad Lužnicí na Táborsku zemřeli při nehodě autobusu dva lidé, šest dalších bylo zraněno. Autobus, který po nehodě narazil do stožáru trakčního vedení železniční tratě, začal po havárii hořet.

12. ledna 2017 - Jedna cestující zemřela při nehodě linkového autobusu mezi Středokluky a Kněževsí v okrese Praha-západ, dalších sedm lidí bylo lehce zraněno. Autobus narazil krátce po půl šesté ráno čelně do stromu.

30. listopadu 2017 - Jeden člověk zemřel a 11 lidí se zranilo při ranní nehodě autobusu u Ločenic na Českobudějovicku. Při průjezdu zatáčky dostal autobus smyk. Sjel do příkopu, kde navíc narazil do stromu.

12. ledna 2018 - Tři lidé - řidička superbu, který se s autobusem srazil, a dva cestující - zemřeli při nehodě autobusu u Horoměřic u Prahy, zhruba 30 lidí je zraněných, polovina z nich těžce. Mezi zraněnými jsou děti. Autobus zřejmě po srážce s autem naboural čelně do stromu.

Témata: Breaking News Nehody autobusů