Na oběti střelby v Ostravě už se vybraly stovky tisíc!

střelba ve Fakultní nemocnici v Ostravě (10. 12. 2019) 2

Autor: stars24.cz, ČTK

13. prosince 2019 14:23

Na podporu rodin obětí ostravské střelby a zraněných už lidé poslali na účet Fakultní nemocnice Ostrava přes 800.000 korun. Nemocnice eviduje 1138 dárců, posílají nejčastěji sumy do 2000 korun. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Dvaačtyřicetiletý střelec v úterý zabil v čekárně polikliniky fakultní nemocnice šest lidí a tři zranil. Kriticky zraněná žena zemřela ve čtvrtek, stala se tak sedmou obětí. Vrah asi tři hodiny po útoku v Děhylově na Opavsku spáchal sebevraždu.

Dnes ráno bylo na účtu 833.000 korun, uvedla mluvčí. Dodala, že přispívají především jednotlivci, a to částkami v rozmezí od 100 do 2000 korun. Přišly ale i větší sumy. Několik lidí poslalo 10.000 korun či dokonce 20.000 korun. Nemocnice zřídila transparentní bankovní účet číslo 73030761/0710. Dárci tam mohou přispívat do 31. března 2020. Do té doby nemocnice upřesní, jak bude peníze rozdělovat.

Pomoc pro rodiny pozůstalých i zraněné už schválila zastupitelstva Ostravy i kraje. Rodinám zavražděných každá z těchto institucí pošle 100.000 korun. Zranění dostanou polovinu. O podobně vysoké podpoře by měla jednat i vláda. Rodiny obětí pak tak měly dostat úhrnem 300.000 korun, zranění 150.000 korun.

Život v budově polikliniky se dál postupně vrací do původních kolejí. Budova byla přístupná už ve středu, ve čtvrtek pak vedení nemocnice po dohodě s policií znovu otevřelo traumatologickou ambulanci, kde dvaačtyřicetiletý muž zabíjel. Pacienty ošetřoval jiný tým než ten z úterý. Dnes se do práce, a tedy i na místo činu vrátili i někteří pracovníci ambulance. "Někteří už pracovali dříve, ale v jiné části nemocnice. Někteří se do ambulance vrátili dnes," řekla mluvčí. Dodala, že část personálu ještě využívá času, který od vedení nemocnice dostali na to, aby se vzpamatovali z otřesného zážitku.

Dvaačtyřicetiletý střelec zahájil palbu bez varování na poliklinice ostravské fakultní nemocnice v čekárně traumatologické ambulance v úterý po 07:00. Muž střílel čekající pacienty z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Šest lidí útok nepřežilo. Tři lidi zranil. Jedna žena byla po střelbě v kritickém stavu, ve čtvrtek zemřela. Jednoho muže už lékaři propustili do domácího léčení. Třetí zraněný je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života.

Mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková uvedla, že vyšetřování pokračuje, přestože střelec je mrtvý. Kriminalisté zjišťují jeho motiv i to, kde získal svou nelegální zbraň. "Vyslýcháme svědky i příbuzné. U všech zemřelých, tedy obětí i střelce, byla nařízena pitva. Její výsledky budeme mít k dispozici během několika týdnů," doplnila Jiroušková. Dodala, že podle odhadů vyšetřování okolností tragické střelby potrvá několik týdnů.

Témata: střelba ve Fakultní nemocnici v Ostravě (10. 12. 2019) Ostrava