V Pákistánu zatkli českou krásku kvůli drogám! Celý případ nesedí, a Češi se bouří!

Tereza H. zadržená v Pákistánu 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. ledna 2018 12:51

Na mezinárodním letišti v pákistánském velkoměstě Láhaur byla zadržena Češka, která údajně pašovala devět kilogramů heroinu. Tereza H. (21) měla tříměsíční vízum, které bylo vydáno 15. listopadu a opravňovalo ji k pobytu v Pákistánu do 14. února. Na celém případu ale něco nesedí a Češi se na sociálních sítích začínají bouřit.

Češka (21), která byla ve středu zadržena celníky na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy drogy, byla podle pákistánských médií vzata do vazby. MZV ČR ale uvedlo, že je stále vyšetřována na celnici. Před soudem by údajně měla stanout v pátek. Podle serveru Customs Today žena prohlásila, že věděla, že je v jejím zavazadle něco ukrytého, ale netušila, že je to heroin.

Dle pákistánského listu Dawn žena popřela, že by drogy do svého zavazadla dala sama. Při předběžném výslechu také řekla, že je v Pákistánu již počtvrté a že její obchodní partner se jmenuje Tárik.

Podrobnější informace ale celní úředníci odmítli deníku sdělit. "Byla převezena do vyšetřovací vazby do centrální láhaurské věznice," citoval deník The Nation vyjádření jednoho z nich. "Úřady zahájily vyšetřování případu a v pátek bude dotyčná předvedena před soud," napsal server Customs Today.

Češku zadrželi celníci ve středu poté, co prošla dvěma kontrolami na mezinárodním letišti v pákistánském velkoměstě Láhaur. Česká občanka mířila do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

"V současné chvíli stále probíhá vyšetřování zadržené Češky ze strany celníků, konkrétně oddělení pro vyšetřování a stíhání. Dotyčná se nachází v prostorách celnice v Láhauru, mimo letiště," sdělilo ministerstvo zahraničí. Dobu vyšetřování podle MZV v tuto chvíli nelze odhadnout.

Po ukončení vyšetřování by mladá žena měla být poslána do vyšetřovací vazby a případem se bude zabývat soud. "Žádný termín soudního líčení nám nebyl pákistánskou stranou potvrzen," doplnilo ministerstvo.

Česká diplomacie je v kontaktu s pákistánskou celní správou a zažádala o umožnění konzulární návštěvu Češky. "Zadržená se na nás zatím s žádostí o konzulární pomoc neobrátila, nicméně ambasáda je v kontaktu s její rodinou," dodal Černínský palác.

Podle Ministerstva zahraničních věcí se dívka po dobu vyšetřování nachází v celnici poblíž pákistánského letiště. "Ministerstvo zahraničních věcí může nyní potvrdit, že v současné chvíli stále probíhá vyšetřování zadržené Češky ze strany celníků, konkrétně oddělení pro vyšetřování a stíhání. Dotyčná se nachází v prostorách celnice v Láhaur, mimo letiště. Dobu vyšetřování v tuto chvíli nelze odhadnout. Po jeho ukončení by zadržená měla být poslána do vězení/vyšetřovací vazby a případem se začne zabývat soud. Žádný termín soudního líčení nám nebyl pákistánskou stranou potvrzen," uvedla pro EuroZprávy.cz Irena Valentová z tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí.

Valentová rovněž uvedla že česká ambasáda je v kontakt s tamní celní správou a zažádala o umožnění konzulární návštěvy zadržené Češky. "Zadržená se na nás zatím s žádostí o konzulární pomoc neobrátila, nicméně ambasáda je v kontaktu s její rodinou," napsala pro EuroZprávy.cz zástupkyně tiskového odboru.

Podle dostupných informací se jedná o Terezu H. z Uherského Hradiště. Na jejím facebookovém profilu se její blízcí dušují, že jde o dobrou kamarádku. "Já Terku znám.... A musím říct že když jsem se to dozvěděla byla jsem v šoku! Udělala spoustu hloupostí, ale že udělá tohle, by mě ani v tom nejhorším snu nenapadlo. Doufám, že to pro ni dopadne dobře! A my, kteří tě známe Tery, tě máme pořád rádi a myslíme na tebe!!!!" napsala v diskuzi na Facebooku jedna z jejich kamarádek.

"Znám ji od malička, myslím, že lidi ve dvaceti dělají kraviny ... Pamatuji si, jak sem ji vozila v kočárku. Měli jsme spolu dobré vztahy. Doufám, že bude co nejdříve zpátky. Doufám a modlím se, protože tam by to nedala," uvedla další známá z jejího blízkého okolí. 

V diskuzi se najdou ale i tací, kteří nemají pro situaci pochopení a dávají najevo, že za svou chybu musí zaplatit. "Není mi jí líto. Moc dobře věděla, co dělá a co riskuje," píše jeden diskutující. "Jo rodina, to je tak jediný, koho je mi líto. Jestli netušila co dělá, tak měla dostat papír na nesvéprávnost. Je dospělá a nic jí neomlouvá," vyjádřila se další účastnice. "Jak si zes..t život... tohle by se melo vyučovat na školách. Je mi zle z toho, kam až lidské hodnoty klesly kvůli penězům. Snad ji nesejmou a za deset let bude doma," míní jeden ze skupiny lidí, kteří se nebáli užití vulgarismů. 

Témata: Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán Drogy