Zeman přiznal: ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY! Pak zkritizoval Čechy...

Předávání státních vyznamenání (28. říjen 2019) 60

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. října 2019 10:55

Projev prezidenta Miloše Zemana při udílení státních vyznamenání se neobešel bez kritiky. Zeman hovořil o Češích jako o problémovém národu, sám ale přiznal, že i on trpí. Avšak po zdravotní stránce.

"Doufám, že prominete, že tentokrát svůj projev pronesu z tohoto křesla kvůli intenzivní bolesti nohou. Pevně doufám, že za rok už to bude lepší," uvedl Zeman úvodem svého projevu.

"Je mi velkou ctí, že vás všechny zde mohu opět po roce uvítat. A je mi neméně velkou ctí, že mohu předat státní vyznamenání přibližně čtyřiceti výrazným osobnostem, které skutečně v naší společnosti zanechaly stopu, a to nikoli stopu uhlíkovou," řekl dále s narážkou na aktuální téma globálního oteplování.

Zeman také zmínil, jak je to se zásluhami za listopadovou revoluci. "Chtěl bych upozornit i na to, že při posuzování listopadové revoluce existuje jakýsi personální překryv. Že často zapomínáme na lidi, kteří se opravdu podíleli na této revoluci a na něž tedy platí ona slavná otázka, kde jsi byl, když hřmělo. A tito lidé jsou často upozaďováni a nahrazováni někým, kdo buď byl vůči této revoluci naprosto lhostejný, anebo stále proti ní," uvedl.

Zmínil příklad muže, který má ten rekord, že podepsal antichartu dvakrát s týdenním odstupem. "Tento muž, pilný antichartista, nedávno dostal stříbrnou medaili Senátu. A tentýž Senát nedávno odmítl signatářku Charty 77 kandidující do rady Ústavu pro výzkum totalitních systémů," řekl Zeman.

V závěru upozornil na to, že Karel Kryl kdysi řekl, že Česko je země závisti, a podle Zemana měl pravdu. "Závisti lidí, kteří dokážou pouze komentovat práci těch druhých, aniž by za nimi vlastní práce byla. Zde bych chtěl připomenout půvabný aforismus Karla Čapka, podle něhož literární kritik je člověk, který radí spisovateli, jak by on napsal knihu, kdyby to uměl," zmínil prezident.

"Máme zde příliš mnoho kritiků a příliš málo lidí polem pracujících. Já bych si proto velice přál, aby se podíl kritiků snižoval ve prospěch lidí vytvářejících skutečné hodnoty. Nuže, co říci na závěr. Přeji České republice, aby byla nikoli zemí nenávisti, často patologické nenávisti na sociálních sítích, aby nebyla zemí závisti. Přeji České republice, aby byla zemí úspěchu," uzavřel.

Témata: státní vyznamenání Miloš Zeman 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu