Slzy na státních vyznamenáních! Pro ocenění PŘIŠEL PES!

Předávání státních vyznamenání (28. říjen 2019)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. října 2019 9:18

Medailí za hrdinství prezident Miloš Zeman vyznamenal čtyři hrdinky a hrdiny z druhé světové války, vojáka padlého v Afghánistánu Tomáše Procházku a aktéra potyčky na koupališti v Dubí. Za padlého vojáka převzal vyznamenání jeho otec, který se neubránil slzám.

Již v květnu Zeman avizoval, že Medaili za hrdinství udělí in memoriam Procházkovi, který padl loni 22. října na misi v Afghánistánu, když na základně Šindánd zaútočil na české vojáky muž v afghánské uniformě. Další dva čeští vojáci byli při incidentu zraněni.

Procházka v Afghánistánu sloužil jako psovod. Vyznamenání na Hradě převzal jeho otec. Předání byl přítomen i belgický ovčák Doky, jeden ze dvou psů, které měl Procházka s sebou v Afghánistánu.

Procházka byl vojenský kynolog, který loni padl v misi v Afghánistánu. V letech 1991 až 1994 vystudoval prachatický rodák SOŠ obor strojní mechanik, montérské práce, poté pracoval jako strojní zámečník. Do armády vstoupil v roce 2002, do března 2002 sloužil jako řidič u 4. průzkumného praporu 4. brigády rychlého nasazení, od ledna 2004 na Veterinární základně v Chotyni, respektive v dnešním Centru vojenské kynologie Agentury vojenského zdravotnictví.

Podílel se na výcviku desítek psů a psovodů, především německých a belgických ovčáků, absolvoval čtyři zahraniční mise v Iráku a Kosovu. Koncem srpna 2018 odcestoval jako psovod na svoji poslední misi v Afghánistánu v rámci 1. jednotky podpory a vlivu, která se v provinci Herát podílela na výcviku afghánských vojáků. Doprovázeli ho německý ovčák Bred a belgický ovčák Doky, jeden byl vycvičen jako pes hlídací a druhý na vyhledávání munice a výbušnin.

Zemřel 22. října 2018 poté, co na české vojáky na základně Šindánd zaútočil muž v afghánské uniformě. Pohřben byl loni v listopadu s vojenskými poctami na hřbitově v Prachaticích, ministrem obrany Lubomírem Metnarem byl povýšen in memoriam do hodnosti štábního praporčíka a vyznamenán Křížem obrany státu ministra obrany.

Témata: státní vyznamenání