Důchodci, proč máte málo peněz? Expert řekl, proč stát nepřidá víc!

Důchodci

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. října 2019 16:41

Vláda chce příští rok zvýšit průměrnou starobní penzi o 900 korun, což je víc, než předpokládá zákonem upravená valorizace. Zároveň je to ale méně, než by si mnozí senioři přáli. Proč jim stát nepřidá víc?

Zda je skutečně důležité zavést minimální důchody, které budou zaručené pro všechny odpověděli Michal Pícl a Jiří Nohejl.

„Myslím si, že je to podstatný krok. V rámci důchodové komise řešíme systém komplexně a je to jedno z těch opatření,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus Michal Pícl,ekonomický expert ČSSD a poradce ministryně.

Vyjádřil se k tomu také Jiří Nohejl, ekonom Liberálního institutu. „Já to vidím jako krok, který by dával smysl v případě, že bychom prováděli radikální reformu penzijního systému a vyvážili poměr mezi státním průběžným systémem a systémem kapitálového spoření.“

Nohejl navrhuje kombinaci nultého pilíře a druhého pilíře. „Reforma, která by mi přišla nejoptimálnější, by byla kombinace nultého pilíře, který navrhuje ministerstvo a kombinace druhého pilíře, který byl historicky zrušen, nicméně který by poskytoval větší možnost volby v rámci systému, takže bych volil, který fond chci použít a třeba i kterou investiční strategii.“

Souhlasí, že je důležité zajistit důstojný a kvalitní život pro všechny občany. „Pokud je cílem státního pilíře pomáhat ve stáří skutečně potřebným, tak bychom se měli snažit o co nejvyšší důchody těm nejstarším, ale těm, kteří ještě mohou pracovat, bychom měli dát možnost se spíš postarat sami o sebe,“ řekl Nohejl.

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí dělí první průběžný pilíř na nultý a první. „Nultý, který by měl vzniknout, by byl solidární, takže všichni by měli nějakou částku garantovaného důchodu. První pilíř by byl placen ze sociálního pojištění, jako je dnes, a byla by tam určitá zásluhovost,“ vysvětluje Pícl.

Pícl hovoří i o dalším návrhu ministerstva. Jde o zřízení státního penzijního připojišťovacího systému. „Stát by vstoupil na tento trh a třeba garantoval výnos 2 %, abychom vše drželi na úrovni inflace a občané neztráceli uloženou hodnotu svých peněz," vysvětluje. 

Český penzijní systém je na 8. nejnižší úrovni v rámci vydaných peněz v procentech HDP v Evropě. „Například Polsko na důchody vydá dnes to, co my budeme vydávat za 20 let. Několik dalších zemích má i vyšší výdaje v poměru k HDP. Náš problém je, že vydáváme málo na důchody a jsou nedůstojné,“ konstatuje Pícl.

Témata: důchodci